Tchaj-wan bojuje za dobrou pověst svého bubble tea

bubble tea

bubble tea Zdroj: profimedia.cz

Kombinace sladkého mléčného nápoje a kuliček ze škrobu tapioca, známější pod marketingovým názvem bubble tea, má problém s reputací. Od poloviny května zkonfiskovaly tchajwanské úřady 312 tun jedlého škrobu, který je klíčovou přísadou, z níž se vyrábějí žvýkatelné kuličky v nápoji bubble tea. Škrob byl totiž infikován nebezpečnou kyselinou, která může způsobit potíže s ledvinami. Kontaminovaný škrob vyrábělo zhruba jedenáct firem, zjistily zatím úřady.

Malajsie a Singapur kvůli závadnému tchajwanskému škrobu zakázaly dovoz několika potravin z Tchaj-wanu. Škrob je přitom hlavní přísadou do mnoha tradičních tchajwanských pokrmů. Kromě kuliček do bubble tea jsou to i lepkavé knedlíky, rýžové nudle nebo sladké kuličky taro.

„Smažené kuřecí nugety a ledový bubble tea je stejně populární jako ve Spojených státech pizza peperoni a studené pivo,“ řekl deníku Wall Street Journal Siao Lin, prodejce v Taipei. Běžně prodá pět set pohárků bubble tea za den, ale teď si většina zákazníků objednává místo oblíbeného nápoje limonádu nebo švestkový džus.

„Nebudu pít bubble tea, dokud se neukáže, že je bezpečný,“ říká Frank Chen, student z univerzity Tamkang, který sám sebe označuje za „závislého na bubble tea“. Pro pověst nápoje, který na ostrově Tchaj-wan vznikl před třiceti lety a rozšířil se do celého světa, je tak ohrožena.

Prezident země Ma Ying-jeou slíbil, že incident vysvětlí a problém vyřeší. Chce zpřísnit zákon a zvýšit četnost kontrol bezpečnosti potravin. Byznys s bubble tea, který se prodává v desítkách zemí světa, má celosvětovou hodnotu kolem 3,3 miliardy dolarů, odhaduje server Quartz.