Thajsko sází na Prahu, otevře tu informační uzel pro celou východní Evropu

Thajsko, Krabi

Thajsko, Krabi Zdroj: CC BY 2.0: Nicolas Vollmer; Flickr.com

Thajská centrála pro cestovní ruch otevře v Praze zastoupení, které bude propagovat Thajsko v celé střední a východní Evropě. Nyní má tento region na starosti pobočka v německém Frankfurtu, ta už ale nestíhá vyřizovat související agendu. Vedení centrály dokonce kvůli příchodu do Česka a napjatému rozpočtu rozhodlo o snížení počtu kanceláří v Japonsku.

Východoevropská agenda se přesune do Prahy z přehlcené filiálky v německém Frankfurtu nad Mohanem. Nová česká kancelář bude podléhat přímo centrále v Thajsku, která pražské zastoupení zakládá navzdory omezenému rozpočtu. Aby mohla česká kancelář vzniknout, musí Thajci uzavřít pobočku v japonské Fukuoce, čímž sníží účast v Japonsku ze tří na dvě místa.

Vábení turistů

Thajci věří, že díky pražské filiálce přilákají do země víc turistů z celé postkomunistické Evropy. Už teď nárůst poptávky z této části kontinentu patří mezi nejslibnější z celého světa. Loni stoupl počet dovolenkářů ze střední a východní Evropy v Thajsku meziročně téměř o osm procent na 372 tisíc, z toho 36 tisíc bylo Čechů, a cílem je navýšení o dalších 200 tisíc během tří let.

Thajská centrála si podle Marzoukiho vybrala Prahu pro její příhodnou polohu a dobrému propojení se zbytkem regionu. Provoz pobočky odstartuje počátkem příštího roku, přípravy už ale běží v plném proudu.

Sídlo v centru Prahy

V lednu českou metropoli navštívila delegace vedená šéfem centrály Thawatchaiem Arunyikem, která mimo jiné odsouhlasila umístění kanceláře v Paláci Myslbek v ulici Na Příkopě.

„Budeme tam mít informační centrum pro příchozí zájemce o informace i call centrum obsluhující všechny země regionu. Celkem si pronajmeme dvě stě metrů čtverečních kancelářských ploch a další prostory za Prahou na skladování katalogů a různých propagačních předmětů,“ upřesnil Ali Marzouki.

Pražskou filiálku povedou podle něj dva Thajci, ředitel a jeho zástupce, dalšími zaměstnanci pak budou Češi, případně jiní lidé hovořící jazyky ostatních států střední a východní Evropy. Celkem tam má pracovat kolem 12 marketingových expertů a dalších profesí, plus zástupci v terénu, kteří budou působit v přidělených zemích.

Desátá nejnavštěvovanější země světa
Thajsko loni navštívilo 36 tisíc Čechů, což za posledních 12 let představuje nárůst o 15 procent, letos se pak očekává další zvýšení na 40 tisíc. Zájezdy do této exotické země v jihovýchodní Asii nabízí většina cestovních kanceláří, nejvíc ale lidé jezdí s touroperátory Eso Travel, Siam Travel a Time Travel. Z postkomunistických zemí se největší nárůst registruje u polských turistů, kterých do Thajska přijelo loni 70 tisíc, což je oproti roku 2002 o 50 procent více.
Do Thajska podle statistik Světové organizace cestovního ruchu přijelo v roce 2013 přes 26 milionů zahraničních turistů a země se stala desátou nejnavštěvovanější destinací světa, přičemž z první desítky zaznamenala největší nárůst – meziročně o téměř 19 procent. Příjmy z turistiky činily 42 miliard dolarů, což Thajsko zařadilo na 6. místo ve světě, a tvoří kolem sedmi procent hrubého domácího produktu. Propagaci země má na starosti výše zmíněná státní centrála, která je též známa pod anglickým názvem Tourism Authority of Thailand (TAT).