Trendy Marka Schwarzmanna: Hra s mozky se dostává na další úroveň

...

... Zdroj: Shutterstock.com

...
Sluchátka Apple
Pacientům vadí sebemenší hluk.
Připravte si věci na sportování hned vedle postele, po ránu vás to bude motivovat!
5
Fotogalerie

Lidé jsou v posledních letech stále více zaměstnaní, musí toho stihnout více, musí zpracovat více informací a vykázat větší objemy odvedené práce. Oproti neustále se prodlužujícímu seznamu povinností a úkolů se však rozšiřuje také seznam věcí, které nás od povinností rozptylují.

Mnozí řeší potíže se soustředěním chemií, některým stačí klasické špunty do uší, další si zase pustí oblíbenou hudbu. Právě poslech hudby se stal terčem několika posledních výzkumů, které se jejich tvůrci snaží překlopit do tržní podoby a oslovit jednak nesoustředěné jedince, kolegy neurology i hipstery, kteří se rádi činí „zajímavými“ používáním netradičních technologických vychytávek.

Jednou z nich se na jaře letošního roku stal přehrávač Nervana, který do posluchačova
levého ucha prostřednictvím speciálních sluchátek pouští slabý elektrický proud. Jeho intenzitu a výkyvy přitom reguluje podle tempa a rázu hudby, která zrovna hraje.

Proud podle firmy Boca Raton, která za elektronickým bazmekem stojí, vzdáleně stimuluje bludný nerv a navozuje po několika minutách poslechu pocit „omámenosti“ či „uvolněnosti“, který je velmi podobný následkům požití marihuany. Ostatně, efekt při rozsáhlejším testování potvrdilo hned několik redaktorů technologických plátků, kteří se horlivě k testování přihlásili.

Bez elektrického proudu, zato ale se zárukou správného přizpůsobení poslouchané hudby, se nyní snaží na trhu prorazit dva neurologové s aplikaci Brain.FM. Jde o streamovací aplikaci pro chytré mobilní telefony, například jako známý Spotify či Deezer.

Hudba v aplikaci je však neurology garantována jako „nejefektivnější navozovač“ kýženého stavu mysli. Za čtyřicet dolarů nabízí doživotní garanci na hudební či jiné „zvukové“ mixy vedoucí ke zvýšení soustředění, ke klidnému usínání nebo i krátkému relaxu uprostřed dne. Brain.FM se opírá o dvě pilotní studie, které jsou aktuálně ve stádiu sekundárního ověření a nebyly zatím oficiálně publikovány.