Turistů v Česku mírně přibylo, čekají se ale horší časy

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: 7 Jiri Kotatko

Počet turistů v České republice stoupl od ledna do září meziročně o šest procent na 10,23 milionu. Na nárůstu se podíleli více zahraniční návštěvníci, jejichž počet se za letošní tři čtvrtletí oproti stejnému období loni zvýšil o 8,4 procenta na 5,28 milionu.

Dobrou zprávou pro hoteliéry také je, že zahraniční zájemci o tuzemské památky a přírodu mírně prodloužili svůj pobyt v ubytovacích zařízeních, neboť počet přenocování stoupl vyšším tempem než počet zahraničních turistů. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnil Český statistický úřad.

Optimistická čísla ale kazí nepříliš pozitivní výhled pro příští rok, kdy se na cestovním ruchu podle některých zástupců oboru negativně projeví zpomalení české ekonomiky či přímo její stagnace a o čtyři procentní body zvýšená daň z přidané hodnoty.

Domácích turistů křižujících Čechy, Moravu a Slezsko statistici napočítali od ledna do září 4,94 milionu, což jej o 3,3 procenta více než ve stejném období loni. V tuzemských hotelích a ubytovnách strávili Češi 15,45 milionu nocí, což je meziročně pokles o 1,3 procenta. V ubytovacích zařízeních tak Češi na rozdíl od zahraničních turistů délku pobytu mírně zkrátili. Lidé ze zahraniční v Česku přenocovali celkem 15,48milionkrát, což je o téměř devět procent více než loni od ledna do září.

Lidé začnou šetřit, služby utrpí

Vzhledem k vyšší DPH a předpovědím ministerstva financí, podle něhož ekonomický růst v ČR příští rok bude jen procento a nelze vyloučit ani stagnaci, se ale podle viceprezidenta Svazu obchodu a cestovního ruchu Pavla Hlinky nedá v příštím roce očekávat příliš pozitivní vývoj. Výdaje na turistiku jsou totiž výdaje zbytné a jsou tak mezi prvními, které lidé ve snaze šetřit omezují.

„Celkový nárůst nákladů domácností a firem povede k dalšímu šetření spotřebitelů a snížení jejich zájmu o tyto zbytné statky. Tento fakt v konečném důsledku povede k dalšímu snižování pracovních příležitostí v cestovním ruchu a tedy ke zvyšování nezaměstnanosti. Jen v pohostinství přitom přišlo v minulém roce o práci zhruba 10 tisíc lidí,“ řekl deníku E15 Hlinka k výhledům pro příští rok.

Zavedením čtrnáctiprocentní DPH bude navíc pro ČR znamenat snížení konkurenceschopnosti v evropském kontextu, neboť například v Německu je pouze sedmiprocentní a v Rakousku desetiprocentní. Očekávat lze i zvýšení cen energií. „To vše dohromady bude mít za následek velký tlak na snižování nákladů, což se bezpochyby promítne ve snižování počtu zaměstnanců,“ podotkl Hlinka.