V Česku se snaží prorazit další americké značky - fastfoody i bary

Americký řetězec Johnny Rockets

Americký řetězec Johnny Rockets Zdroj: CC BY-SA 3.0: Loadmaster (David R. Tribble), Wikimedia

Zájem vstoupit na český trh prostřednictvím franšízové licence má v současnosti 80 amerických značek. Velká část z nich jsou sítě restaurací, do Česka ale míří i realitní kanceláře či autoservisy.

„Nejvíce amerických značek, které mají zájem o vstup do ČR, se rekrutuje z oblasti gastronomie. Nabídka franšízových systémů v USA je obrovská, a to i v mnoha oborech, ve kterých se franšízink na našem trhu dosud neprosadil, například v oblasti domácí péče o seniory,“

Zájem o vstup na český trh mají také koncepty, které nabízejí služby pro děti, školicí systémy, úklidové služby, kadeřnictví, opravy automobilů, realitní služby a další.

Hamburgery i zmrzlina

Do ČR tak plánují zamířit mimo jiné sítě restaurací s rychlým občerstvením Fuddruckers a Wowcafe, sportovní bary Tilted Kilt či hamburgery Johnny Rockets. Zájem o vstup na tuzemský trh má také síť kaváren PJ’s Coffee of New Orleans, zmrzlinářský řetězec Cold Stone Creamery, dárkový obchod Edible Arrangments a nebo v oblasti školení managementu značka Crestcom International.

Na sklonku loňského roku vstoupila na český trh třeba americká franšíza FasTracKids, kterou tu zastupuje firma KinderSkills. Nabízí technologicky nejvyspělejší mezinárodní koncept předškolního vzdělávání založený na nejnovějších výsledcích výzkumů. V ČR plánuje deset poboček.

Američané vidí v Česku velké přiležitosti

„Nejčerstvější novinkou na českém trhu je americká firma The Alternative Board® (TAB Board), největší světový poskytovatel franšízového konceptu v oblasti externích boardů a koučinku pro podnikatele,“ dodala Peterson.

Franšízy ze zámoří reagují na poptávku spotřebitelů v rychle se rozvíjející české ekonomice po zavedených a ve světě známých značkách. „Američtí franšízoři vidí v českém trhu velikou příležitost,“ doplnila Peterson.

Česká republika je podle ní americkými firmami vnímána jako stabilní země s rozvinutou a prosperující ekonomikou. „Česko je díky vysoce kvalifikované pracovní síle, ideální centrální poloze, rozvinuté infrastruktuře, ale i díky nižším nákladům ve srovnání se západní Evropou atraktivní destinací pro americké franšízové firmy,“ dodala Peterson.