V Maďarsku se zavírá dvanáct obchodů denně

ilustrační foto

ilustrační foto

V Maďarsku funguje přibližně 60 tisíc maloobchodních jednotek, jejich počet ovšem už druhý rok neustále klesá. Denně končí 12 obchodů. Zkrachují, ale časté jsou i případy dobrovolného stahování rolet. Podrobnou analýzu tohoto vývoje přináší maďarská odnož mezinárodní společnosti Dun and Bradstreet Hungária.

Výkonný ředitel společnosti József Keleti poukazuje konkrétně na to, že za uplynulý rok zkrachovalo 3,36 procenta maloobchodních jednotek, což je více než celkový průměr v celé ekonomice (3,21 procenta).
Do roku 2010 se maloobchod relativně držel. Sektor využil rezervy a pokračoval v činnosti navzdory globální krizi. Ale už v prvních šesti měsících roku 2011 se situace skokově zhoršila. Trend zavírání firem nepolevuje, vedle bankrotů dochází i k dobrovolnému vracení živností samotnými maloobchodníky.

V odvětví maloobchodu však lze zaznamenat i příznivé tendence. Hlavní z nich je zkracování doby uskutečnění plateb. Aktéři tohoto sektoru pracují papírově s 30denní lhůtou plateb, v praxi však v průměru na peníze čekali 46 dní. V posledních dvou letech došlo ke zlepšení platební morálky o dva dny. Za tím mohou být dva důvody: buď se stabilizovalo postavení maloobchodních společností, nebo velkoobchod pod vlivem špatných hospodářských ukazatelů přitvrdil vůči firmám, které se s platbami zpožďují. První možnosti odporují údaje statistického úřadu, podle kterých maloobchod v dubnu 2011 dosáhl o 1,3 procenta menšího obratu než v dubnu předchozího roku. Pokles v prvních čtyřech měsících je půlprocentní.

Ministerstvo národního hospodářství přesto neztrácí optimismus. Počítá s tím, že díky lepšící se situaci na pracovním trhu, poklesu daňového zatížení a hlavně vyplácení výnosů ze zestátněných soukromých penzijních fondů (v průměru 110 tisíc forintů – 11 tisíc korun), vzroste koupěschopnost obyvatelstva a tedy i maloobchodní obrat. Zlepšení se očekává i v rychlosti plateb.