Veganský řetězec Loving Hut: Z Tchaj-wanu až do Prahy

Loving Hut v Truhlářské ulici

Loving Hut v Truhlářské ulici Zdroj: Michael Tomes, E15

Otevřít v Česku restauraci, která nabízí čistě veganské jídlo, zní jako nápad idealisty. Přesto se nabídka čistě rostlinné kuchyně u nás neustále rozšiřuje. Z podobných podniků vybočuje Loving Hut, který najdete v Praze hned na sedmi adresách. Jde totiž o řetězec veganských restaurací, který působí po celém světě.

Globálně má Loving Hut přes dvě stovky podniků téměř na všech kontinentech. Koncept původně pochází z Tchaj-wanu. V České republice byla první restaurace Loving Hut otevřena v roce 2009. (pro mezinárodní značku to byl teprve třetí evropský trh, kam vstoupil). Za zdejším Loving Hutem stojí Tuan Dung (32), který restauraci otevřel se svou matkou. „Chtěl jsem dělat něco, co má smysl,“ vysvětluje jednoduše Tuan, proč začal podnikat v byznysu, se kterým neměl žádné zkušenosti.

„Lidé si ťukali na čelo, když sledovali, co se tady snažíme zavádět,“ vzpomíná Tuan, který si hned v provozu v Londýnské ulici vyzkoušel všechny pracovní pozice. „Musel jsem dělat všechno. Od podpisu smlouvy až po obsluhu,“ dodává.

Od začátku firma žila ze svých peněz. Po několika měsících se podnik zaběhl a vytvořil si okruh stálých zákazníků. Rozvoj byznysu byl nasnadě. V té době přišla nabídka k převzetí restaurace v Truhlářské. Po pěti letech má Loving Hut jen v Praze sedm restaurací a třicet zaměstnanců. Na principu fungování se tolik nezměnilo. Pět podniků řídí Tuan Dung sám, zbylé dva jsou „jeho“ franšízami. Jak přiznává, spojení se značkou Loving Hut start podnikání o dost ulehčilo. „Vystupovat ve jménu celosvětového řetězce má o dost větší váhu, než se snažit sám,“ podotýká.

Tuan DungTuan Dung|Michael Tomes, E15„Na začátku jsem musel dělat všechno - od podpisu smlouvy až po obsluhu,“ tvrdí Tuan Dung, provozovatel českých restaurací Loving Hut.

Franšíza (téměř) bez pravidel

České pobočky Loving Hutu mají status franšízy. Vazba na tchaj-wanskou centrálu je nejvíc patrná v zásobování. Řadu surovin totiž restaurace odebírají z tamní továrny. „Zeleninu nebo tofu si děláme sami. Suroviny na jídla z menu jako seitan, houby nebo nudle vozíme z Tchaj-wanu,“ popisuje Tuan. Podle jeho slov to tak dělají všechny restaurace po celém světě.

Jinak ale pravidla v podstatě nejsou. Není například řečeno, jaká jídla má restaurace nabízet. Každý podnik si může menu sestavit podle sebe. „My vaříme, co chutná nám samotným,“ vysvětluje Tuan s tím, že menu doplňují o veganské varianty lokálních jídel – v české nabídce tak najdete i guláš nebo řízky.

Loving HutLoving Hut|Michael Tomes, E15

Konkurenci uvítáme

Jak se podařilo Loving Hutu otevřít v Praze hned sedm restaurací? Otázka trendu, domnívá se Tuan Dung. „V současné době je poptávka po veganském jídle a obecně zdravé kuchyni o dost výraznější než před lety. Lidé se víc zajímají. Například v Londýně nebo v Německu už nabízejí i úplně běžné restaurace veganské menu, protože lidi o to stojí,“ tvrdí Tuan. „Veganství je zkrátka populární a kromě jiného je nezbytné pro záchranu naší planety,“ dodává.

Konkurence se tuzemský Loving Hut nebojí. Z části také proto, že vlastně žádná není. „Žádný řetězec přímo veganských restaurací neexistuje, nebo o něm aspoň nevím,“ tvrdí Tuan, který se na svých cestách snaží objevovat veganské restaurace. Pokud by se přece jenom nějaká konkurence objevila, jenom to uvítá. „Člověk se rád přiučí, jak stejnou věc dělá někdo jiný. Navíc i lidem to jenom prospěje, když budou mít větší výběr. Konkurenci neberu zle,“ popisuje Tuan Dung.

Loving HutLoving Hut|Michael Tomes, E15

Poprvé mimo Prahu

Jaké má plány Loving Hut v nejbližší budoucnosti? Už brzy expanduje mimo Prahu, první podnik otevře v Plzni. O dalších místech není prozatím rozhodnuto. Všechno ale závisí na vcelku jednoduchých podmínkách. „Pokud se najde dobrá lokalita, kvalitní lidi a bude to v našich možnostech…,“ shrnuje Tuan.

Loving HutLoving Hut|Michael Tomes, E15

Stávající pražské restaurace by měly v blízké době projít řadou změn.“Snažíme se zlepšit naší nabídku, interiér i servis. Všechno ale musí proběhnout postupně,“ tvrdí Tuan Dung s tím, že chce provozy přiblížit více běžným restauracím. Dodává ale, že někteří zákazníci si paradoxně přejí zachovat stávající bufet.

Směrem, jakým by se Loving Hut v České republice mohl rozvíjet, by podle Tuana mohly být i kurzy veganského vaření. „Je po tom poptávka, takže je na čase o tom uvažovat. Cílem je co nejširší veřejnosti ukázat, že veganství není nic divného. Zatím ale všechny naše plány brzdí nedostatek lidí,“ říká.

Loving Hut
Loving Hut Česká republika
Vznik: 2009
Počet provozoven: 7 (další vznikne v Plzni)
Počet zaměstnanců: 30
Obrat za rok 2013: nezveřejňuje
Základní kapitál: 200 000 Kč
Loving Hut je mezinárodní síť veganských restaurací, která nabízí svým zákazníkům stravu čistě rostlinného původu. Řetězec pochází z Tchaj-wanu, v současné době má přes 200 restaurací po celém světě, například v Koreji, Thajsku, Mongolsku, USA, Brazílii, ale i v Rusku, ve Francii nebo ve Velké Británii. Síť se ovšem neomezuje jen na nabídku bezmasé stravy, jde o celou filozofii – obsluhují vás vegani nebo vegetariáni, restaurace jsou vždy nekuřácké a nikdy nepodávají alkohol. Celý koncept zaštiťuje nejvyšší duchovní Mistryně Ching Hai, často považovaná za kontroverzní osobu a obviňovaná ze sektářství.

CountryLife: Životní filozofie jako byznys