Velkým likérkám se nelíbí novela zavádějící třetí pásmo kaucí

alkohol, pálenka

alkohol, pálenka Zdroj: Kubelka Tomas/E15

Velkým výrobcům lihovin se nelíbí záměr vlády změkčit pravidla pro výrobu a prodej lihovin zavedením třetího pásma kaucí pro malé producenty. K pětimilionové a půlmilionové kauci má nově přibýt také kauce ve výši 100 tisíc korun pro výrobce s produkcí do 2000 litrů čistého lihu ročně. Novela, kterou koncem srpna schválil kabinet a nyní čeká na projednání Sněmovnou, podle Unie výrobců a dovozců lihovin otevírá prostor pro podvodníky.

„Tuto změnu nepovažujeme za správnou, protože výrazně otevírá prostor pro nepoctivé výrobce či dovozce. Ti mohou v nejnižším pásmu pružně operovat prostřednictvím malých a obtížně kontrolovatelných firem,“ uvedl Jaroslav Burkart z unie.

Deklarovaného cíle novely, jímž má být pomoc poctivým regionálním výrobcům či výrobcům výtažků z bylin, lze podle Burkarta přitom dosáhnout jednodušeji. „A to tak, že tito výrobci budou nakupovat již zdaněný líh, tedy líh včetně spotřební daně a DPH, státu odpadne spousta práce s kontrolou těchto malých subjektů a nemůže ani docházet k daňovým únikům,“ řekl.

Vše kvůli metanolové aféře

Aféra kolem ilegální výroby lihovin, které obsahují jedovatý metylalkohol, vypukla začátkem září 2012. První oběti na životech byly hlášeny na severu Moravy. Po otravách prokazatelně zemřelo takřka pět desítek lidí. Celkový počet poškozených byl kolem 140. Mnozí z těch, kteří otravu přežili, jsou těžce zdravotně postižení, někteří oslepli. Pančovaný alkohol z ČR prokazatelně zabíjel i v Polsku, kde zemřeli tři lidé.

V rámci legislativních změn zpřísňujících v reakci na aféru pravidla pro výrobce a prodejce lihovin musí výrobci a distributoři od loňského prosince skládat kauce v závislosti na své velikosti. Pokud odeberou nejvýše 25.000 pásek, zaplatí kauci půl milionu. Nad toto množství činí kauce pět milionů korun, je možná také bankovní záruka. Řada malých výrobců v minulosti označila výši kaucí za likvidační.

Tržby legálních výrobců se jen pozvolna vracejí na úroveň před prohibicí

Podle Burkarta se legální trh s lihovinami stále z následků aféry vzpamatovává. „Tržby legálních výrobců se jen pozvolna vracejí na úroveň před prohibicí, v roce 2013 to bylo o tři procenta méně než v roce 2011,“ uvedl s tím, že zpřísnění předpisů i větší důslednost státní kontroly výrazně znepříjemnily život nepoctivým výrobcům.

„Chápeme, že politici jsou pod tlakem nejrůznějších subjektů a zájmových skupin, ale měli by umět tyto tlaky ustát a nedopustit zpětné posouvání hranic, které se podařilo proti černému a šedému trhu jednou nastavit,“ uvedl Burkart.

Autor Ďábelského krvesaje se obává o budoucnost malých likérek