Větší ochrana dodavatelů před řetězci prošla Senátem

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: E15

Senát dnes schválil novelu zákona o významné tržní síle, která má více chránit dodavatele před nekalými praktikami obchodních řetězců. Obchodní řetězce namítají, že novela může v konečném důsledku zdražit potraviny, Úřad pro ochranu hospodářské soutěže to už dříve odmítl. Zákon nyní míří k podpisu prezidenta.

Schválená novela mimo jiné zavádí pojem nákupní aliance, což bude jakákoli forma spolupráce odběratelů. Těmto aliancím bude za zneužití tržní síly hrozit postih. Zpřesňuje také definici významné tržní síly. Bude to takové postavení odběratele, v jehož důsledku si může vynutit vůči dodavatelům bez spravedlivého důvodu výhodu při nákupu potravin. Jejím zneužitím bude například uplatňování plateb a jiných protislužeb za to, že odběratel zařadí potraviny do prodeje.

Zakázaným zneužitím významné tržní síly se stane nově také provádění auditu nebo kontroly dodavatele na jeho náklady nebo požadování rozborů potravin na náklady dodavatele. Stejným prohřeškem má být, když odběratel nerespektuje výsledky úřední kontroly potravin.

Stejně jako předtím ve Sněmovně tak i dnes v Senátu novelu kritizovala pravice. Pavel Eybert (ODS) například poukazoval na to, že obchodníci budou raději dávat přednost dodavatelům ze zahraničí, aby se jich zákon netýkal. Jeho straničtí kolegové chtěli návrh zamítnout. „Vy ochraňujete tak dlouho, až nezůstane kámen na kameni,“ prohlásil Jaroslav Kubera (ODS). Zákon je podle něj nejen špatný, ale i špatně napsaný.

Premiér to uvítal

Premiér a předseda ČSSD Bohuslav Sobotka rozhodnutí horní komory uvítal, zákon podle něj ochrání zemědělce a výrobce potravin a narovná nevyvážené tržní prostředí. „Nová úprava legislativně ošetřuje praktické problémy, které se v minulosti objevily v souvislosti se zneužitím dominantního postavení velkých řetězců. Jde o splnění důležitého vládního závazku a významnou změnu v oblasti prodeje potravin,“ uvedl v tiskovém prohlášení Sobotka.

Ivo Valenta (za Stranu soukromníků) v Senátu řekl, že zákon míjí svůj cíl a ještě více poškodí malé české dodavatele. Vláda podle něho poslušně vyšla vstříc zájmům ministra financí Andreje Babiše (ANO) a jeho skupiny Agrofert, která je významným výrobcem potravin.

Klíčový pro zemědělce

Zákona se zastával především Jan Veleba (SPO). „Tento zákon je pro české zemědělce a zpracovatele zákonem naprosto klíčovým,“ prohlásil. Předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD) řekl, že monopolní prodejci v potravinářství se v tuzemsku chovají jinak než ve svých domovských zemích. Uvedl, že „oni nás někteří ti prodejci mají za blbý“. „My chceme aby se tu chovali solidně,“ dodal.

Svaz obchodu a cestovního ruchu v tiskové zprávě uvedl, že změna zákona může zdražit potraviny v obchodech, omezit vývoz tuzemských výrobků a snížit podíl českých potravin v obchodech. Podle svazu také umožňuje šikanovat odběratele a brání běžnému obchodnímu vyjednávání. Podle prezidentky svazu Marty Novákové bude mít zákon negativní dopady na českou ekonomiku.

Svazované ruce obchodních řetězců