Vyšší daň probudila černé výrobce lihovin

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Kolaz E15

Vyšší spotřební daň z lihu a lihovin, která platí od loňského Nového roku, nahrála nelegálním výrobcům alkoholu. V posledních letech se podle šéfa Unie výrobců a dovozců lihovin Petra Pavlíka podařilo díky iniciativě celní správy zatlačit černý trh do pozadí, loni se ale situace změnila.

„Nelegální výrobci se aktivizovali od počátku roku 2010, od kdy mohou po zvýšení spotřební daně na potravinářský líh inkasovat vyšší zisky. Podíl černého trhu v současné době odhadujeme na zhruba 20 procent,“ řekl deníku E15 Pavlík.

Výrazně tak tratí stát, který si od zvýšení spotřební daně z lihu a lihovin sliboval přínos do rozpočtu, což se nestalo. Loni na této dani vybral 6,52 miliardy korun, tedy o šest procent méně než rok předtím. Pokles pokračoval i letos.

Za pololetí se podle ministerstva financí snížila vybraná částka meziročně o pět procent na 3,6 miliardy korun. Jedním z důvodů jsou daňové úniky, přiznává úřad.
Tomu nasvědčují i celní statistiky. Počet odhalených případů nelegálního obchodování s lihovinami loni stoupl o dvě třetiny na 641. Celníci zajistili 421 tisíc litrů nelegálního alkoholu, což znamená meziroční zvýšení o dvě pětiny.

Podle ředitele Granette & Starorežná Distilleries Pavla Kadlece není nelegální trh lihovin zmapován, odhady se různí a některé se blíží až k pětině celého trhu. „Z poklesu výběru spotřební daně je možné usoudit, že v posledním období tento trh roste. Čím více se bude zvyšovat daň na lihoviny, bude se tento trh stávat atraktivnější, nebo budou konzumenti přecházet na krabicové víno, a stát tak vybere méně daní,“ míní Kadlec. Zabránit tomu je podle něj možné důslednější kontrolou všech spotřebitelských kanálů.

Stát loni zdražil spotřební daň z 265 na 285 korun za litr etanolu, u pěstitelského pálení se sazba zvedla ze 133 na 143 korun na litr, tedy v průměru o devět procent. Původně ministerstvo financí a celní správa odhadovali, že po zvýšení sazeb těchto daní vyberou 7,5 miliardy, skutečnost ale byla o miliardu nižší.

Podle rezortní zprávy o činnosti daňové a celní správy v loňském roce jsou za nenaplněním odhadu zřejmě nižší spotřeba lihovin kvůli krizi, ale i daňové úniky, a to i v oblasti pěstitelského pálení.