Z řetězců zmizel tvrdý alkohol, ztráty budou mnohamilionové

alkohol v supermarketu

alkohol v supermarketu Zdroj: profimedia.cz

S opatřením zásadně nesouhlasí Potravinářská komora. Otravy metylalkoholem mají v ČR už 19 obětí, v nemocnicích jsou další desítky lidí. Policie zatím v souvislosti s otravami metanolem obvinila 11 lidí.  (Foto ČTK)
Zákaz platí pro všechny obchody, restaurace, hotely i internetový prodej, dosud byl zakázán prodej jen ve stáncích. Zákaz se zpřísnil i v obsahu alkoholu, dosud platil jen pro třicetiprocentní lihoviny a silnější. Prodávat se nesmějí ani míchané nápoje z lihovin. Tvrdý alkohol se nebude podávat ani na palubě letadel národního leteckého dopravce. (Foto ČTK)
Podle Svazu obchodu a cestovního ruchu je plošný zákaz neadekvátní. Podle Potravinářské komory poškodí poctivé výrobce, a naopak posílí černý trh. Zákaz se nelíbí ani provozovatelům restaurací, ale respektují ho. Mnohé z nich zaskočil. Na prohibici si zvyká i ostravská Stodolní ulice - nejvyhlášenější centrum zábavy Moravskoslezského kraje.  (Foto ČTK)
Za porušení zákazu hrozí až třímilionová pokuta a dočasné uzavření provozovny. Prodejci mohou být podezřelí i z trestného činu obecného ohrožení či ohrožení zdraví závadnými potravinami z nedbalosti. Pak by jim hrozili několikaleté tresty.  (Foto ČTK)
V souvislosti s kauzou bylo zadrženo 19 podezřelých z Moravskoslezského, Zlínského a Olomouckého kraje. Policie zatím v souvislosti s otravami metanolem obvinila 11 lidí, jde především o trestné činy související s ohrožením života a zdraví a nedovoleným podnikáním.  (Foto ČTK)
7
Fotogalerie
Velké obchodní řetězce do rána stáhly všechen tvrdý alkohol z regálů a zablokovaly prodej alkoholu v pokladních systémech. Některé řetězce na stažení alkoholu nasadily noční směnu. Většina obchodníků, podle jejich vyjádření, zažila ještě večer kontrolu policie, Státní zemědělské a potravinářské inspekce a hygieniků. Společnost Ahold Czech Republic, provozovatel sítě prodejen Albert očekává, že každý den zákazu prodeje bude pro firmu znamenat ztrátu tržeb více než milion korun.

„Jsme rádi, že se nám podařilo nařízení vlády splnit v tak rychlém čase, ačkoliv přijetí všech kroků bylo velmi náročné obzvlášť pro naše zaměstnance. Zákazníky o situaci informujeme tištěnými materiály i in-store rádiem. Zatím jsme nezaznamenali jedinou negativní reakci ze strany zákazníků,“ řekl E15.cz manažer řetězce Tesco Jan W. Dvořák.

„Veškerý alkohol s výjimkou vína a piva jsme ihned stáhli z prodeje. Regály zůstaly prázdné a je zde vysvětlující informace pro zákazníky. Ihned po vyhlášení tohoto mimořádného stavu jsme informovali všechny pracovníky prodejen, aby s okamžitou platností již neprodávali lihoviny a ihned začali se stahováním lahví z prodejny do skladu. Mezitím jsme pracovali na zablokování prodeje veškerého alkoholu s výjimkou piva a vína i přes pokladní systémy. Ještě včera večer byla opatření ve všech prodejnách Lidl dokončena,“ uvedla pro E15.cz mluvčí Lidlu Lucie Borovičková.

Bez komplikací stáhl lihoviny ze svých supermarketů i řetězec Billa. „Ztráty na tržbách odhadnout nedokážeme. Je to případ, který se v České republice dosud nestal. Očekáváme ale, že budou vysoké,“ sdělila E15.cz mluvčí společnosti Gabriela Bechynská.

Ministerstvo zdravotnictví v pátek zakázalo prodej a nalévání tvrdého alkoholu nad 20 procent na celém území republiky. Porušení zákazu je správní delikt. Podnikatel za něj může dostat pokutu až tři miliony korun, jeho provozovna může být dočasně uzavřena. Pokud by pití prodával, mohl by být podezřelý z trestného činu obecného ohrožení, kde tresty přesahují deset let vězení a hrozí i trest výjimečný.