Začal Oktoberfest: pivo zdražilo na 250 korun, hosté utratí miliardy

Mnichovský Oktoberfest bude rekordní - do velikosti a ceny piva

Mnichovský Oktoberfest bude rekordní - do velikosti a ceny piva

Již po stoosmdesáté se úderem poledne v bavorském Mnichově otevřely brány největších pivních slavností na světě, proslulého Oktoberfestu. Festival však není jen svátkem milovníků zlatavého moku a lidové zábavy, ale i hoteliérů, obchodníků nebo taxikářů. Hosté během 16 dnů jeho trvání utratí v bavorské metropoli zhruba 1,1 miliardy eur, tedy přes 28 miliard korun.

Podle údajů města nechají návštěvníci přímo na Oktoberfestu za pivo, grilovaná kuřata a pouťové atrakce 435 milionů eur (11 miliard Kč). Dalších 275 milionů eur (sedm miliard Kč) zaplatí za dopravu, nákupy a restaurace v Mnichově a okolo 400 milionů (10,3 miliardy Kč) za ubytování.

Každoročně tuto masovou akci navštíví přes šest milionů lidí. V průměru každý návštěvník utratí za den v zábavním areálu na Tereziánské louce 68 eur (téměř 1800 Kč), na čemž má velký podíl cena piva, která se pomalu blíží magické hranici deseti eur.

Letos totiž zlatavý mok, který na festivalu teče proudem, zase o něco podražil. Litrový tuplák vyjde na 9,40 až 9,85 eura, tedy v přepočtu od 243 do 254 korun. Organizátoři nicméně doufají, že hosté vypijí nejméně 6,9 milionu litrů piva jako loni.

Svátek pro hoteliéry

Na své si přijdou i mnichovské hotely. „Září je pro hotelnictví v Mnichově suverénně nejlepší měsíc,“ vylíčil magazínu Focusu jeden z hoteliérů Conrad Mayer. Dvoulůžkový pokoj běžně nabízí za 149 eur za noc, během Oktoberfestu cenu zvedá na 259 eur (6700 Kč). A to patří k těm solidnějším. Loni německý srovnávací portál Check24 upozornil, že některá ubytovací zařízení zdražují až o 850 procent a sazby v některých penzionech dosahují i úrovně čtyřhvězdičkových hotelů.

Žně pro taxikáře a prodejce tradičních bavorských krojů
Kožené kalhoty pro pány a dámské dirndly se staly téměř povinnou výbavou každého správného návštěvníka či návštěvnice slavností. Třetinu svých ročních tržeb mají jejich prodejci právě v období před Oktoberfestem. Nabídka se pohybuje od dirndlů na jedno použití za necelých sto eur až po „lederhózny“ z pravé jelenicové kůže, které vyjdou i na 1200 eur (31 tisíc Kč). O práci během Oktoberfestu mají postaráno také taxikáři, kterých ve městě jezdí na 3500. „Jsme dvojnásobně vytíženi než jindy,“ přibližuje Frank Kuhle ze sdružení mnichovských taxislužeb. Opravy vozů se v tuto dobu odkládají na později a zajišťuje se výpomoc na noční jízdy.

Většinu návštěvníků stále tvoří Bavoři. Asi jen desetina jsou Němci z ostatních koutů země a každý pátý host přijíždí ze zahraničí, hlavně z Itálie, USA a Velké Británie, ale i z Austrálie, Japonska nebo České republiky. Mezinárodní popularitu Oktoberfestu dokresluje skutečnost, že po celé planetě se koná přes tři tisíce obdob mnichovské veselice.

Svátek letos zahajovali političtí rivalové

Mnichov se sice ponořil do víru festivalových radovánek, které na chvíli umožňují zapomenout, že se v Německu v neděli konají parlamentní volby, přesto měl tradiční začátek letošního Oktoberfestu pikantní politickou příchuť. O jeho zahájení se postarali dva rivalové z nedávného bavorského volebního klání, kteří ale vždy zdůrazňovali, že stranické soupeření nemá na tomto lidovém svátku co dělat.

Mnichovský starosta Christian Ude tradičním způsobem, narážením prvního pivního sudu, zahajuje 21. září 2013 již 180. bavorský Oktoberfest.Mnichovský starosta Christian Ude tradičním způsobem, narážením prvního pivního sudu, zahajuje 21. září 2013 již 180. bavorský Oktoberfest. | ctk/APMnichovský starosta Christian Ude tradičním narážením prvního sudu zahajuje Oktoberfest. (Zdroj: ČTK/AP)

Přesně ve 12:00 narazil mnichovský primátor Christian Ude první festivalový sud a čerstvě načepované pivo dal podle zvyku nejprve ochutnat bavorskému premiérovi Horstu Seehoferovi. Když se oba aktéři minulou neděli potkali naposledy, radoval se Seehofer jako šéf bavorských konzervativců z drtivého vítězství v zemských volbách, zatímco Ude jako regionální naděje sociálních demokratů odcházel se sklopenou hlavou.

Pro Udeho to zároveň znamenalo, že se po 20 letech rozloučil s čestnou funkcí prvního narážeče, která je na Oktoberfestu vyhrazena primátorům bavorské metropole. Příští rok totiž už nebude kandidovat do vedení města, a tak se s nesnadným úkolem, co nejméně ranami dřevěnou palicí dostat pípu do sudu, bude muset popasovat jeho nástupce.

Oktoberfest podraží

Srovnání: Jak dlouho musíme pracovat na jedno pivo?