Zadlužený Baumax opustí pět východoevropských trhů, v Česku zůstane

Baumax

Baumax Zdroj: CC BY-SA 3.0: Jozef Kotulic, Wikimedia

Řetězec hobbymarketů Baumax má prý před finančními potížemi zachránit odchod z pěti východoevropských trhů, Česka se to nicméně netýká. Po jednání o prodeji cenné umělecké sbírky rakouskému státu je to další pokus majitele Baumaxu Karlheinze Essela o záchranu společnosti. Baumax má v tuzemsku 24 poboček, což je nejvíc po domovském Rakousku.

Jako součást nového plánu na finanční sanaci společnosti se Baumax rozhodl zrušit dceřiné společnosti ve Slovinsku, Chorvatsku, Rumunsku, Bulharsku a Turecku. Celkem se tak uzavře 41 poboček společnosti. Odprodejem jejich majetku chce Baumax umořit alespoň část svých závazků, informovala agentura APA.

Kromě Rakouska tak bude společnost působit již jen v Česku, na Slovensku a v Maďarsku, kde vlastní celkem 53 hobbymarketů. V domovském Rakousku má 66 poboček. Média původně spekulovala, že firma odejde i z Česka, ale zástupce Baumaxu to pro server E15.cz nedávno popřel.

Společnost se údajně dostala do potíží právě kvůli nízkým tržbám východoevropských dceřiných společností. Na ozdravení má čas jen do roku 2016. V současnosti Baumax zaměstnává kolem 8900 lidí, z toho zhruba 5000 mimo Rakousko.

Již v pondělí agentury informovaly o tom, že se 74letý Essel snaží v rámci sanace firemních financí prodat svou sbírku téměř 7000 uměleckých předmětů. Jedná se o díla současných autorů z Rakouska a mnoha dalších zemí v celkové odhadované hodnotě 86 milionů eur (téměř 2,4 miliardy Kč). Mezi nejvýznamnější jména v jeho sbírce patří například Friedensreich Hundertwasser, Georg Baselitz, Markus Lüpertz nebo Gerhard Richter.