Zaměstnanci německého Amazonu stávkují, odboráři hrají o pravidla celého odvětví

Sklad Amazonu v německém Grabenu (ilustrační foto)

Sklad Amazonu v německém Grabenu (ilustrační foto) Zdroj: Anna Vackova, E15

Zaměstnanci největšího německého distribučního střediska amerického internetového obchodu Amazon v hesenském Bad Hersfeldu zahájili dvoudenní stávku. Podle odborového svazu Verdi je to první v řadě protestních akcí, jimiž chtějí odbory ještě před Velikonocemi zesílit tlak na firmu a přimět ji ke zvýšení platů. Podle Amazonu se do stávky zapojila jen malá část zaměstnanců.

Protesty v německých střediscích Amazonu trvají už dva roky, současná stávka je letos první. Protestní akce začala časně ráno a potrvá do středečního večera. Podle svazu Verdi zastavilo práci v ranní směně přes sto zaměstnanců, během dne očekávají odbory zvýšení počtu stávkujících.

Podle vedení Amazonu je dopad stávky malý. „Většina spolupracovníků se neúčastní, protože už dostali atraktivní pracovní nabídky a velmi dobré platy,“ uvedla mluvčí společnosti s tím, že celkem v Bad Hersfeldu pracuje 2800 lidí. Zákazníci Amazonu podle ní stávku nepocítí, zboží by mělo dorazit podle plánu.

Pracují v Amazonu skladníci?

Odbory požadují, aby Amazon zvýšil mzdy v distribučních centrech v souladu s kolektivními smlouvami pro odvětví zásilkového obchodu a maloobchodu v Německu. Odbory si také stěžují na extrémní tlak na pracovní výkon, na porušování pracovních podmínek a na mimořádně vysoký podíl smluv na dobu určitou.

Amazon zvýšení mezd trvale odmítá s tím, že jeho zaměstnanci jsou skladníci, takže se na ně vztahují kolektivní smlouvy pro odvětví logistiky. Jejich platy jsou podle firmy nad průměrem v tomto odvětví, zaměstnanci mají navíc nárok na vánoční prémie a příspěvek na penzijní připojištění. Amazon také odmítá obvinění, že pracovní podmínky jsou příliš tvrdé.

„Je zajímavé, že Amazon se ve Spojených státech pyšní tím, že je maloobchodní společností, ale v Německu tvrdí, že podniká v logistice,“ řekl Stefan Körzell z vedení Německého odborového svazu (DGB), který je zastřešující organizací jednotlivých německých odborových svazů.

Spor s přesahem mimo Amazon

Podle Körzella je výsledek sporu o platy v Amazonu důležitý i z hlediska ostatních společností v zásilkovém obchodu. „Pokud odbory neuspějí, ostatní firmy podnikající v internetovém zásilkovém obchodu si řeknou, že co jde u Amazonu, může jít i u nich, a změní svým zaměstnancům kolektivní smlouvu podle pravidel pro logistiku. A to bude znamenat plošné snížení platů,“ řekl Körzell.

Německo je pro Amazon druhý nejdůležitější trh po Spojených státech. Společnost v zemi provozuje devět distribučních středisek a zaměstnává v nich na 9000 stálých zaměstnanců, v době předvánoční obchodní špičky nabírá dalších 5000 na výpomoc.

Loni Amazon zahájil stavbu skladu v Dobrovízi u Prahy, který má být dokončen v červenci. Práci v něm má najít až 2000 stálých zaměstnanců a do tří let od otevření i dalších 3000 sezonních pracovníků.