Zdražují zejména potraviny, inflace přesto roste nejpomaleji za tři roky

nákup, supermarket

nákup, supermarket Zdroj: profimedia.cz

Pokles cen plynu, nájmů a telekomunikačních služeb ovlivnily květnovou inflaci. Růst cen v květnu meziročně zpomalil na 1,3 procenta. Meziročně však zdražily o 0,7 procenta potraviny.

Českým peněženkám se v květnu dostalo zaslouženého odpočinku: Ceny oproti dubnu klesly o 0,2 procenta, a meziročně rostla cenová hladina nejpomaleji od června 2010. Cenotvorba tak zůstává v duchu recese střízlivá a o rostoucím optimismu domácí spotřeby příliš nesvědčí. O meziroční růst českých cen se totiž v rozhodující míře zasloužila vyšší daň z přidané hodnoty. „Bez zvýšení DPH bychom byli těsně nad nulou a centrální banka by se už vážně bála deflace,“ uvádí Vladimír Pikora z Next Finance.

Měsíc lásky přinesl na cenové frontě poutavý souboj mezi bramborovým efektem a tajícími ledy českého telekomunikačního oligopolu. Zatímco Češi květnovým přechodem na rané brambory zaplatili za tuto základní potravinu o 12,5 procenta více, rodinné finance tentokrát zachraňovala pomocná ruka z té nejméně očekávané adresy: Cenotřesení u mobilních operátorů poslalo ceny telefonních a telefaxových služeb dolů o 3,6 procenta, a meziročně platíme méně dokonce o bezmála 10 procent. Méně jsme nechali i na benzínkách, v nákladech na bydlení či odívání.

Vývoj inflace - květen 2013Vývoj inflace - květen 2013 | CSU

Živnou půdou pro domácí inflaci zůstávají potraviny: Stěžejní položka domácího spotřebního koše podražila oproti dubnu o 0,9 procenta, oproti loňsku nás potraviny přijdou dráže o 5,3 procenta. Česko šokuje meziročně o 32 procent dražší mouka, o 23 procent vzrostly ceny zeleniny.

Experti se shodují, že růst cenové hladiny by měl v příštích měsících zvolnit: S nastupující úrodou postupně vyprchá sezónní zdražení zeleniny a vyčerpal se rovněž efekt vyšší sazby DPH. Rozhodujícím faktorem limitujícím růst cen však zůstává recese. „V nejbližších měsících bude pokračovat zpomalování růstu cen. Koncem roku přijde ale mírný růst. Průměrnou meziroční inflaci v roce 2013 čekáme kolem 1,6 procenta,“ dodává Pikora. Pro Českou národní banku je vývoj inflace signálem pro pokračování v politice levných peněz: „Nízká inflace potvrzuje názor, že nízké úrokové sazby budou mít v ČR delšího trvání, než to vypadalo třeba před půlrokem. Dokud se ekonomika nezvedne a spotřebitelé nezačnou utrácet, inflace zde bude jen okrajovým tématem,” uvedl Petr Dufek z ČSOB.