Zelenina v Litvě po zavedení eura zdražila o 40 procent. Lidé si vynutili slevy

Uličky mezi regály litevských supermarketů zůstaly minulý týden prázdnější než obvykle. Část občanů po tři dny bojkotem velkých obchodů protestovala proti růstu cen potravin po zavedení eura. Ten byl nejcitelnější u zeleniny, která od té doby zdražila o 40 procent.

Připojila se i některá mlékařská družstva, která mléko rozdávala zadarmo. Vadí jim vysoké rozdíly mezi výkupem a konečnou cenou v supermarketech. Litevští farmáři ho prodávají v přepočtu za dvě až čtyři koruny, konečná cena v obchodech je ovšem skoro desetkrát vyšší.

Podle zástupců obchodních domů dopady akce nebyly závratné, tržby se prý nepropadly o více než pět procent. Supermarkety pociťovaly pokles hlavně na venkově, ve velkých městech neměly být rozdíly velké. „Počet nakupujících se mění podle počasí, Eurovize, basketbalového šampionátu nebo i slevových akcí konkurence,“ zpochybňovala dopad akce Giedre Bielskyteová z obchodního řetězce Rimi citovaná serverem Lrytas.

Téma rostoucích cen zeleniny dostalo na litevských sociálních sítích označení „květák-gate“

Litevští nakupující ovšem výsledky zaznamenali – obchodní řetězce totiž minulý týden zahájily velké cenové akce. Nejúspěšnější pobaltský řetězec Maxima zahájil „maraton slev“ hned den po bojkotu, kdy většinu zboží zlevnil o 40 procent. Litevci na sociálních sítích ironicky oslavují „zázračné“ zlevnění.

Tomas Baležentis z Litevského institutu agrární ekonomiky si ovšem nemyslí, že by na vině vysokých cen byly marže obchodních řetězců. „Cenová hladina vypadá přirozeně, farmáři na trzích potraviny většinou levněji neprodávají,“ vysvětluje ekonom. Podle něj se pouze opakuje podobný scénář jako u ostatních zemí, které vstoupily do eurozóny.

Baležentis očekává, že růst cen zanedlouho doplní i růst mezd. „Práce je v Litvě zvláště podhodnocená,“ myslí si ekonom. Průměrná mzda v zemi byla loni 585 eur čistého, čtvrtá nejnižší v celé Evropské unii.

Agrárníci získávají body

Bojkot supermarketů politicky nepomohl sociálnědemokratickému premiérovi Algirdasovi Butkevičiusovi, podle něj za hnutím nespokojených zákazníků stojí Rusko. Hlavní vládní strana by sice podle průzkumů měla ještě stále zvítězit, v posledních měsících ovšem preference výrazně ztrácí ve prospěch Litevské unie rolníků a zelených.

Trhu s potravinami jasně dominuje domácí řetězce, zastoupení norských a švédských firem je velmi omezené. Zahýbat situací by mohl červnový příchod německého řetězce Lidl, který v pondělí začal s reklamními aktivitami.