Zkrachovala cestovka Duhové Alpincentrum, vaz jí zlomila nemoc majitele

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: CC BY 2.0: Trysil via Flickr

Letošní rok má svoji první zkrachovalou cestovní kancelář. Po téměř 20 letech existence vyhlásila úpadek ostravská CK Duhové Alpincentrum, která se orientovala hlavně na lyžařské zájezdy do Rakouska a Itálie. Její majitel Karel Matysík bankrot zdůvodnil svými zdravotními problémy a malou poptávkou. V zahraničí má cestovka 24 turistů a další tři odjíždí v sobotu. Jejich pobyty jsou uhrazené, takže je absolvují celé.

Třináct zákazníků pak podle informací z webu CK mělo nastoupit na dovolenou v sobotu a pondělí. Ti mohou uplatnit své nároky u Union poisťovni, u níž má kancelář sjednanou pojistku proti úpadku.

Naopak problémy s vracením peněz čekají 16 klientů, kteří si u cestovky koupili pouze ubytování na léto. Nespadají totiž pod odškodnění pojišťovny, protože si objednali pouze jednu službu (ubytování), a ne celý zájezd. Ten podle zákona musí tvořit kombinace alespoň dvou služeb.

„Se všemi klienty budu dále jednat a komunikovat a budu se snažit snížit škody, které jim tímto vznikly. Pokud budou souhlasit, zajistím, aby na svůj rezervovaný pobyt vycestovali,“ ubezpečil Karel Matysík na stránkách Duhového Alpincentra.

Union poisťovna potvrdila, že ostravská cestovka je u ní řádně pojištěna pro případ úpadku. Oznámení o platební neschopnosti prý obdržela již v pondělí. Zprávu o krachu nicméně vypustila až dnes agentura Invia. „Jsem připraven nést následky vyhlášeného úpadku a budu spolupracovat s Pojišťovnou Union,“ dodal k tomu majitel CK.

Podcenění nemoci

Do insolvence se podle Matysíka cestovka dostala především kvůli zhoršení jeho zdravotního stavu. „Podcenil jsem vážnost nemoci a nenastoupil v listopadu 2014 na léčení v nemocnici. Tento stav trvá dodnes a neumožnil mi dohnat ztrátu, vzniklou na konci roku 2014, ač jsem se o to po celou dobu snažil,“ vysvětlil na webu CK Matysík.

Dalším důvodem je podle něj i malý zájem o služby cestovky. Největší prodejce, agentura Zájezdy.cz, prý nestačil zadat na prodejní web nabídky CK a nebyl tak zajištěný plynulý příjem. „Většina zimních zakázek byla krátkodobých, koupených na poslední chvíli,“ dodal Matysík.

Čtyři loňské krachy

Loni zkrachovaly celkem čtyři cestovní kanceláře. Jako první podala v květnu návrh na insolvenci pražská CK Conti, která měla v zahraničí pouze dva klienty, a to na Slovensku. Na trhu působila 24 let. Naopak pouze rok fungovala brněnská kancelář Monmare travel. Ta vyhlásila úpadek v červenci, v zahraničí měla 86 turistů, pobyty však údajně dokončili v řádném termínu. V srpnu pak zkrachovala prostějovská Hellas - nejen Řecko, která v Řecku nechala 120 klientů.

Specifický byl bankrot brněnské Lefkady Tour. Její majitel a jednatel Alexandr Bartoň podal kvůli předlužení insolvenční návrh loni v březnu, soud pak vyhlásil úpadek firmy v polovině května. Cestovka nicméně fakticky ukončila činnost již v lednu 2013, kdy zavřela svoji jedinou pobočku.