Ztráty v cestovním ruchu šplhají do bilionů dolarů, očkování v turistických oblastech je priorita

Koronavirus v Thajsku: ostrov Phuket byl rájem turistů – nyní zeje prázdnotou.

Koronavirus v Thajsku: ostrov Phuket byl rájem turistů – nyní zeje prázdnotou. Zdroj: Reuters

Turecko doufá, že letošní sezona bude lepší. (na snímku město Alanya)
Turecko doufá, že letošní sezona bude lepší. (na snímku město Alanya)
Turecko doufá, že letošní sezona bude lepší. (na snímku město Alanya)
Turecko doufá, že letošní sezona bude lepší. (na snímku město Alanya)
Turecké pláže
15
Fotogalerie

Ztráty z útlumu cestovního ruchu budou v letech 2020–2021 patrně vyšší, než se původně čekalo. Agentura Bloomberg na základě dat OSN uvedla, že globální ekonomika kvůli pandemickému propadu turistiky přijde o více než čtyři biliony dolarů. Dopady se zvláště projeví na hrubém domácím produktu chudších zemí, které jsou na výdajích návštěvníků silně závislé, a zároveň tam oproti bohatším státům vázne očkování. Příklady jsou Thajsko, Turecko či Ekvádor.

Letos by se ztráty v cestovním ruchu mohly vyšplhat na 2,4 bilionu dolarů v případě pesimistického scénáře a na 1,7 bilionu, pokud se naplní optimistická očekávání. Škody však mohou být regionálně velmi odlišné. Zatímco pro tradiční evropské turistické země, jako je Francie, a v případě Spojených států se počítá ve druhém pololetí se zotavením, v chudších zemích krize pravděpodobně přetrvá.

OSN podotýká, že na rozvojové státy může připadnout až šedesát procent ztrát v odvětví, a důvodem je především jejich horší přístup k vakcínám proti koronaviru. Globálně se proto podle organizace nedá očekávat návrat k předpandemické úrovni cestování do roku 2023.

„Cestovní ruch je záchranným lanem pro miliony lidí a pokrok v očkování, který ochrání komunity a podpoří bezpečný turistický restart, je zásadní pro záchranu pracovních míst a vytváření tolik potřebných zdrojů,“ konstatovala Isabelle Durantová z Konference OSN o obchodu a rozvoji (UNCTAD).

Přesně před rokem OSN odhadovala, že covid-19 poškodí cestovní ruch v rozmezí 1,2 až 3,3 bilionu dolarů. Cestovní restrikce však přetrvávají delší dobu, než odborníci předpokládali. V loňském roce každopádně podle organizace celosvětově poklesl počet mezinárodních turistů o 74 procent.

Mezi těžce zasažené země patří kupříkladu Turecko. Zatímco v roce 2019 jeho příjmy z cestovního ruchu dosáhly téměř 35 miliard dolarů, loni to bylo dvanáct, uvedlo turecké ministerstvo turistiky. Podle UNCTAD byly celkové finanční dopady ještě tvrdší. Otázkou nyní je, jak se vydaří letošní a příští rok.

„Měli jsme zavřeno dvacet měsíců. Zrušení letových restrikcí ze strany Ruska nás tak potěšilo,“ líčil AP před pár dny manažer Ananas hotelu v Alanyi Murat Ozbalat. Rusové totiž tvoří čtyři pětiny jeho hostů. „Další postupné rušení omezení týkající se Evropy nám dává naději na zbytek sezony 2021,“ dodal.

Prezident Recep Tayyip Erdogan opakovaně prohlašoval, že její zdar je zásadní. Pro turisty proto platí volnější pravidla než pro místní a pracovníci v cestovním ruchu získali přednostní přístup k vakcínám.

Dalším velkým postiženým je Thajsko. Země tento měsíc zahájila masivní očkování, dávky jdou hlavně do Bangkoku a na turisty oblíbený ostrov Phuket.

Vláda tak reagovala na kritiku, že tempo vakcinace je příliš pomalé v době, kdy se Thajsko potýká s dosud nejsilnější vlnou koronaviru. Podle aktuální zprávy tam jen ve druhém čtvrtletí v odvětví turistiky zaniklo přes půl milionu pracovních míst. Míra obsazenosti hotelů klesla na deset procent.