Jazykové Duolingo míří na burzu. K akcionářům patří Alphabet i herec Kutcher

Ke konci března měla aplikace Duolingo, která nabízí čtyři desítky jazykových kurzů, čtyřicet milionů aktivních uživatelů měsíčně, z toho 1,8 milionu platících.

Ke konci března měla aplikace Duolingo, která nabízí čtyři desítky jazykových kurzů, čtyřicet milionů aktivních uživatelů měsíčně, z toho 1,8 milionu platících. Zdroj: profimedia.cz

S akciemi firmy Duolingo se bude obchodovat na burze Nasdaq.
2
Fotogalerie

Akcie i mezi Čechy velmi populární jazykové aplikace Duolingo se budou obchodovat na americké burze Nasdaq. Dokumenty potřebné pro uskutečnění primární veřejné nabídky již firma předložila americké Komisi pro cenné papíry.

Konkrétní datum vstupu na burzu firma nezveřejnila. Očekává se ale, že to bude během třetího čtvrtletí, nejspíše v nejbližších týdnech. Stejně tak firma neuvedla počet ani předpokládaný kurz prodávaných akcií.

Firmu sídlící v Pittsburghu založili v roce 2011 počítačoví experti Luis von Ahn a Severin Hacker, kteří se poznali na Carnegie Mellon University. Von Ahn tam působil jako profesor, Severin jako student v doktorském studijním programu.

Ke konci března měla aplikace, která nabízí čtyři desítky jazykových kurzů, čtyřicet milionů aktivních uživatelů měsíčně, z toho 1,8 milionu platících. Právě příjmy z předplatného tvořily v prvních třech měsících letošního roku 72 procent tržeb. Zbytek byly příjmy z inzerce a placených testů. 

Během své existence startup získal od venture fondů 183,3 milionu dolarů, zhruba 3,9 miliardy korun. K akcionářům patří technologická skupina Alphabet, matka internetového vyhledávače Google, nebo herec Ashton Kutcher, který hrál mimo jiné v seriálu Dva a půl chlapa.

Do Duolinga naposledy loni v listopadu investovaly 35 milionů dolarů fondy Durable Capital Partners a General Atlantic. Investiční kolo firmu ocenilo na 2,4 miliardy dolarů a analytici očekávají, že vstupem na burzu se její hodnota vyšplhá ještě výše.

I přes zájem investorů a rychle se zvyšující tržby je hospodaření firmy ztrátové. V prvních třech měsících meziročně zdvojnásobila příjmy na 55,4 milionu dolarů, avšak zvýšila se i ztráta – z loňských 2,2 milionu dolarů na letošních 13,5 milionu. 

Tržby za rok 2020 dosáhly 161,7 milionu dolarů, meziročně vzrostly o 127 procent. Loňská ztráta činila 15,8 milionu dolarů v porovnání s předloňskými 13,6 milionu.

Podle údajů, které firma Duolingo zveřejnila v prospektu, považuje oblast online výuky jazyků za rychle rostoucí trh. Do roku 2025 by měl jeho objem podle odhadů analytické společnosti HolonIQ dosáhnout celosvětově 47 miliardy dolarů v porovnání s 12 miliardami dolarů v roce 2018.