Angličtina na rovinu: Ejčárština

Angličtina na rovinu

Angličtina na rovinu

Můj život i práce se už přes třicet let točí kolem jazyka – slov a jejich užití. Musím si stále připomínat, že totéž se o většině lidí říct nedá, zvlášť o vytížených lidech z byznysu, které učím. Těm dělají starost mnohem důležitější věci než nějaké mimořádně pozoruhodné odvozené slovo, na něž jsem natrefil třeba zrovna minulý týden. Uvědomuji si, že mě mají za poněkud výstředního, ezoterického, vysazeného na triviálnosti. Já to beru.

Ale i tak, dojde-li na důležitost jazyka a na to, jak jím jsme formováni, stojím si pevně za svým: slova jsou důležitá. A češtinou i angličtinou teď prorůstá rakovina. Pro nedostatek trefnějšího výrazu ji třeba nazvěme ejčárština – je to jazyk šířící se z oddělení lidských zdrojů, který metastázuje skrz naskrz společností. Vezmu to zkrátka, je to zlo, už jen když začneme samotným výrazem: „lidské zdroje“: lidské bytosti redukované na pouhé zdroje.

Je to hluboce totalitní koncept. My jsme podle něho jen nástroje, co mají sloužit „vyšším cílům“ našich „vůdců“, kteří v nás vidí pomalu jen malé děti. Nic to nedokazuje lépe než jazyk, jímž k nám mluví, počínaje všudypřítomným použitím trpného rodu či vazeb s nevyjádřeným podmětem, kdy odpovědní lidé věci nedělají, ale spíš se věci tak nějak dějí zásahem neznámých sil.

Chcete svou smlouvu změnit? HR na to, že politika společnosti „is unable to support that“ (tento postup neumožňuje). Zapomněli jste dodržet nějaké nahodilé kancelářské pravidlo? HR se nechá slyšet: „we are minded to ask everyone to remember that it is essential to comply with the rules“ (dostalo se k naší pozornosti, že je třeba upozornit všechny zaměstnance, aby nezapomínali tato pravidla dodržovat). Už jste si někdy kladli otázku, jestli je možné zvrátit neuvážený závazek? HR se omlouvá, neboť „the decision has been made“ (rozhodnutí už bylo přijato). Kým? Kdy? Nepřísluší vám klást takovéto impertinentní dotazy. Nepřítomnost podmětu, respektive podmětu rodu životného, snímá ze všech odpovědnost, nastolujíc cosi jako boží autoritu.

Tato forma jazyka není věcí náhody; je za ní záměrná politika. Bez vyjádřeného podmětu, tedy subjektu, není proti komu protestovat, koho kritizovat, neřkuli zpochybňovat. A to se hodí lidem, kteří nechtějí být přistiženi, jak tahají v zákulisí za nitky.

To první, co se s tím dá dělat, je vidět věci takové, jaké jsou: všechny ty věty bez vyjádřeného podmětu nebo podmětu rodu životného představují švindl založený na předpokladu, že jste hloupí.

Ptejte se a diskutujte s autorem sloupku na crown@cninvest.cz