Británie: novináři v palbě

Ilustrační foto

Ilustrační foto

Hrdá instituce britské žurnalistiky nachází v posledních týdnech nepravděpodobného proroka: Miloše Zemana s jeho slovy o novinářské žumpě.

Když v červenci oznámil britský ministerský předseda David Cameron vznik komise na vyšetření skandálu s odposloucháváním telefonů, asi sám netušil, co spískal. Šéf komise, soudce lord Leveson, se pustil do práce opravdu důkladně; výsledkem je rychlý vznik nového národního sportu, jímž je stížnost na média. Podle zpráv v britském tisku to vypadá, že není nikoho, kdo by neměl se sdělovacími prostředky ten či onen problém. Seznam lidí, s nimiž komise při vyšetřování spolupracuje, je delší, než by tento text mohl pojmout, ale dohromady vydá na pěkně barvitou společnost.

Najdeme tu pět mediálních skupin, londýnskou policii a žurnalistické odbory a samozřejmě celebrity všeho druhu. Exmanžel ministryně kultury, který si za státní peníze prohlížel porno, si podává dveře s fotbalisty, kteří ne a ne vystřízlivět či najít cestu do vlastní manželské postele; syn hromadného vraha; herci, protože jsou herci; mediální právníci; rodiče záhadně zmizelé devítileté dívenky; chlapík neprávem osočený z vraždy; někdejší boss F1, na nějž prasklo, že jej baví komerční sex s ženami oblečenými do nacistických uniforem; prominentní homosexuální policista; novinář-obchodník s historkami ze soukromí celebrit; vojenský špion; televizní hlasatelé; žokejové podezřelí z fixlování při dostizích; šéf letecké společnosti, který měl sexuálně otravovat podřízené; dáma, kterou tisk neprávem obvinil ze sledování populárního zpěváka - a tak dále, a tak dále, plus všichni možní jejich příbuzní, spolupracovníci, asistenti a kdokoli další. Dosud jediným konkrétním výsledkem práce lorda Levesona je, že z britské mediální scény zmizel James Murdoch a ponechal si jen globální funkce ve střešní firmě News Corporation. Na další si ještě pěknou řádku měsíců počkáme, ale již dnes se rýsuje jeden efekt nezamýšlený: kdo nemá, co by komisi řekl, jako by neexistoval. (Když se někde objeví J. K. Rowlingová, víme, že někde poblíž bude spousta publicity.)

Pokrok směrem dolů

Tím se kruh uzavírá: média co nejšťavnatěji informují o tom, jak média co nejšťavnatěji informovala - mnohdy bez ohledu na fakta - o tom, co jejich konzumenty zajímá. Podle listopadového průzkumu společnosti YouGov pověst žurnalistiky coby povolání výrazně poklesla. Jen 13 procent Britů si myslí, že novinář je prestižní povolání. Poddaní Jejího Veličenstva tak postupně oceňují jasnozřivost proslulého výroku někdejšího českého premiéra Miloše Zemana o novinářích a žumpě. Koho by před lety napadlo, že když se poměry v české a britské žurnalistice začnou vyrovnávat, bude to směrem dolů? Jako by to srovnání chtělo v souladu s duchem doby dokázat, že globalizace skutečně funguje - jen trochu jinak, než jsme si kdy mysleli.