Brusel opět vyšetřuje podvodné dovozy čínských solárních panelů

Solární panely (ilustrační foto)

Solární panely (ilustrační foto) Zdroj: CC BY-SA 2.0: Russ Ferriday via Flickr

Po dvou letech se Evropská komise opět pouští do boje s dovozem levných čínských solárních panelů. Tentokrát podezírá čínské firmy, že obcházejí podmínky pro dovoz panelů. Prý je vydávají za produkty tchajwanských a malajsijských výrobců. Dovoz hlavních součástí fotovoltaických elektráren z těchto zemí Evropská unie neomezuje.

Na Brusel se letos v dubnu obrátila německá společnost Solar World. Stěžovala si, že po uvalení minimálních dovozních cen na čínské panely v roce 2013 výrazně vzrostl dovoz panelů z Tchajwanu a Malajsie, aniž by se v obou zemích významně zvedla jejich výroba. Čínské firmy tím podle Solar World obcházejí unijní pravidla a připravují Unii o příjmy z cel. Komise navíc v rozhodnutí o zahájení šetření konstatuje, že existují dostatečné důkazy, že inkriminované panely se dovážejí za dumpingové ceny.

Maskují firmy nelegální import?

Komise se teď zaměří na to, zda tchajwanské a malajsijské firmy, které jsou uvedeny v dokumentaci k výrobkům, jsou jejich skutečnými výrobci. Nebo jestli je pravdivé podezření, že jde jen o nastrčené společnosti, které maskují nelegální čínský dovoz.

Na nové praktiky čínských výrobců upozornila také evropská iniciativa solárního průmyslu EU ProSun. „Až 30 procent čínských dovozů podvodně obchází unijní dovozní opatření. Evropské firmy už zdevastovaly ilegální čínské praktiky. EU a evropské vlády ztratily značný příjem z cel a daní,“ tvrdí Milan Nitzschke, prezident EU ProSun a mluvčí společnosti Solar World.

EU ProSun odhaduje ztráty na clech a daních kvůli nelegálním dovozům na 500 milionů eur. Unie nyní bude sledovat veškeré dovozy solární panelů z Tchajwanu a Malajsie. Na podvodné dovozy může uvalit padesátiprocentní clo.

Spor jako před dvěma lety

Kvůli novému vyšetřování se může Unie dostat do podobného sporu jako v roce 2013. Tehdy Čína na uvalení antidumpingových cel reagovala odvetnými opatřeními. Nakonec se obě strany dohodly na smírném řešení v podobě minimálních dovozních cen. To vyprší na konci letošního roku. Evropský solární byznys však po Komisi žádá jeho prodloužení.