Čeští advokáti pomohli koupit výrobce kávovarů za 28 miliard korun

Hlavní právníci ze Schoenherr, kteří se podíleli na transakci- Zleva doprava Thomas Kulnigg, Sascha Hödl, Vladimír Čížek

Hlavní právníci ze Schoenherr, kteří se podíleli na transakci- Zleva doprava Thomas Kulnigg, Sascha Hödl, Vladimír Čížek Zdroj: Schoenherr

Pražský tým advokátní kanceláře Schoenherr v čele s Vladimírem Čížkem se podílel na právě uzavřené obří transakci v oblasti výroby kuchyňských zařízení. Francouzský výrobce spotřebičů Tefal, Rowenta a Moulinex při ní za více než jednu miliardu eur převzal německou WMF Group.

Jeden z výrobních závodů německé skupiny je rovněž v Domažlicích. Tam dceřiná firma Proheq dělá vybavení pro hotely. Od příborů přes kávové konvičky až po bufetové systémy.

Francouzský koncern SEB měl při akvizici tvrdou konkurenci. Původní majitel, fondy amerického investičního obra KKR, dostal nabídky například od italského producenta kávovarů Delonghi nebo od čínských investorů. Vedle kupní ceny bude muset skupina SEB splatit za německý přírůstek ještě dluh 565 milionů eur.

Právníci z pražského zastoupení advokátní kanceláře Schoenherr spolupracovali na transakci se svými kolegy z vídeňské centrály. Společně pracovali na straně francouzských kupců. Hlavním poradcem SEB byla německá kancelář Gleiss Lutz. Naopak pro prodávající Američany dělali advokáti ze společnosti Hengeler Mueller.

Francouzská Groupe SEB má zastoupení rovněž v Praze. Celosvětové tržby firmy převyšují čtyři miliardy eur. Akcie koncernu se obchodují na burze v Paříži.