Digitální nomádi

Blog Richarda Guryči

Blog Richarda Guryči Zdroj: Strategie

Zmínky o fenoménu digitálního nomádství se v nejrůznějších médiích objevují stále častěji. Ostatně není divu. Je atraktivní pro snílky i prakticky uvažující alternativce a stává se z něj symbol jakési třetí cesty, která v sobě snoubí ochotu pracovat i odhodlání udržet si co největší možnou míru svobody včetně „lovu“ zážitků, na který je podle obecně přijímané představy obvykle nutné rezignovat ve prospěch úspěšného budování kariéry a rodinného zázemí.

Pokud jste se s informacemi o digitálním nomádství dosud nesetkali, jde o jedno z rozšířených pojmenování pro životní styl, spojující práci a cestování. Tedy něco, co bylo v minulých letech doménou vysněných exkluzivních profesí typu zahraničních korespondentů, fotožurnalistů či velmi omezených skupin dobře placených špiček nejrůznějších tvůrčích profesí.

Digitální nomádi představují jakousi obrácenou alternativu. Svoboda, cestování a tak trochu bohémský životní styl pro ně není bonusem či pracně vypěstovanou třešničkou na dortu úspěšné kariéry. Pro digitální nomády je volba zmíněného životního stylu podstatou, jíž se přizpůsobují prostředky pro jeho úspěšné naplňování. Pro digitální nomádství není nutným předpokladem úspěšná kariéra či prokazatelné mistrovství v oboru. Lidé bez renty či velkého balíku ušetřených peněz však musí ovládat některou z profesí, která kočovný styl života umožňuje.

V článcích o úspěšných putujících freelancerech se často zmiňuje například programátorství či tvorba webů, ale pokud se dokážete na dálku a nezávisle na pravidelném docházení do práce uživit třeba fotografováním, psaním či výrobou čehokoli ve vlastním karavanu, můžete být digitálním nomádem rovněž. Protože třeba i vlastnoručně vyráběné šperky budete pravděpodobně prodávat přes internet.

Falešná iluze

Zdánlivě je digitální nomádství zhmotněním snů, které se marně honily hlavou generacím, které neměly k dispozici rychlý internet. Protože s jeho využíváním je tento životní styl spojený, stejně jako s dalšími fenomény internetového věku, ať už jde o cloudové služby, coworking, sociální sítě, specializované komunitní weby nebo ubytovací služby typu airbnb.

A logicky se vytváří nový prostor na trhu, ať už pro poskytovatele zmíněných služeb, specializované blogy či nakladatelství, vydávající pro digitální nomády motivační literaturu a v poslední době i stále větší množství knih, varující před deziluzí, kterou může tato radikální změna života z různých důvodů přinést.

Dalo by se tedy říct, že je vše tak, jak má být. Věčná touha po svobodě je v pravý čas zobchodována a postupem času se z ní stane další falešná iluze o alternativě k nemilosrdnému tržnímu kapitalismu, srovnatelná třeba s legendami o neformálním dress codu a skejtech, bicyklech a pingpongových stolech v kancelářích počítačových firem v Silicon Valley, kde se ale – světe div se – pracuje pořád nadmíru tvrdě.

Ale pokud smysl digitálního nomádství správně pochopíte, což lze buď prostřednictvím osobní zkušenosti, nebo třeba i usilovným čtením zmíněných článků, blogů a knih, může se před vámi otevřít cesta ke svobodě v míře ještě nedávno zcela nepředstavitelné.

Richard Guryča je novinář a fotograf. Píše o životním stylu, bydlení, kultuře a komunikaci. Pracoval mimo jiné v deníku Dnes, v České televizi či v časopise 100+1 zahraničních zajímavostí. Se Strategií spolupracuje od roku 2014.

Chcete něco dodat? Souhlasíte, nebo jste proti? Reagujte prostřednictvím facebookových komentářů, které můžete psát přímo zde pod článkem.