Dvořák zrušil komisi ke stížnosti redaktorů ČT, Drtinovou to překvapilo

Šéf ČT Petr Dvořák

Šéf ČT Petr Dvořák Zdroj: CTK/Vit Simanek

Generální ředitel České televize Petr Dvořák ukončil činnost komise, která měla posoudit stížnosti skupiny redaktorů na údajné zasahování do zpravodajství. Ve stanovisku, které dnes předložil Radě ČT, uvedl, že sám žádné prohřešky proti zákonu nebo kodexu televize ve zmiňovaných případech neodhalil a za vedením zpravodajství nadále stojí.

Do budoucna mimo jiné plánuje organizační změny, jako vytvoření editoriálního panelu. Další postup je podle něj v rukou rady, která o něm má jednat opět 8. ledna.

Dvořákovo rozhodnutí překvapilo moderátorku Danielu Drtinovou, která je pod kritickým dopisem podepsána. ČTK řekla, že konečné rozhodnutí je odpovědností rady, k níž stížnost směřovala.

„Chtěl bych zopakovat, že ředitel zpravodajství má moji plnou důvěru a nepochybuji, že praktická realizace uvedených kroků pod jeho vedením povede nejen k udržení současné vysoké úrovně zpravodajství, ale že přispěje k jeho ještě větší transparentnosti a kvalitě,“ řekl Dvořák.

Komise se nikdy nesešla

Rada České televize se měla seznámit s výsledky komise, kterou v uplynulých týdnech sestavil Dvořák jako reakci na stížnost redaktorů. V původně pětičlenné komisi ale po odchodu prorektora Univerzity Karlovy Michala Šobra a novinářky Dany Schmidt zůstali pouze předsedkyně Etické komise Syndikátu novinářů Barbora Osvaldová, sociolog Jaromír Volek a zahraniční zpravodaj Rob Cameron z BBC. Činnost komise se proto Dvořák rozhodl ukončit. Podle dostupných informací se komise nikdy nesešla.

Stanovisko, které Dvořák předložil radě, zahrnuje kromě sdělení auditorů i návrhy organizačních změn. Počítají mimo jiné s oddělením redakčních a editorských pravomocí, aby se nekumulovaly rozhodovací funkce. Dále má být zavedeno vícestranné rozhodování a zefektivnění klíčových porad. Nově vzniklý editoriální panel má řešit obdobné případy, kdy se centrem kritiky stanou samotní vedoucí pracovníci.

Předběžný nález auditu, ze kterého dnes citoval radní Jan Prokeš, mimo jiné říká, že v rámci zpravodajství údajně nejsou dodržována pravidla pro komunikaci zaměstnanců s médii a na sociálních sítích. Prokeš dnes proto Dvořáka vyzval, aby na dodržování pravidel trval.

Stížnost zaměstnanců ČT
Pod stížností, která již delší dobu hýbe veřejnoprávní televizí, je podepsáno 24 redaktorů, podle nichž šéfredaktor Petr Mrzena zasahoval do zpravodajství ve prospěch prezidenta Miloše Zemana i jeho spřízněné strany SPOZ. Zpochybňování nestrannosti již dříve odmítl ředitel zpravodajství ČT Zdeněk Šámal. Dvořák prohlásil, že v souvislosti s kritikou nechystá žádné personální opatření vůči aktérům a za jejich projevy chce učinit tlustou čáru. To někteří radní přivítali.

Místopředsedkyně rady Dana Eklová uvedla, že Dvořákovo stanovisko je obsáhlé a radní by se jím měli opět zabývat na příštím zasedání. Dnešní rozpravy se zdržel předseda Milan Uhde, který počítá s dalším projednáním na lednovém zasedání. V minulém týdnu se Uhde dostal s Dvořákem do nepřímého sporu právě kvůli komisi, která podle názorů předsedy neměla přesvědčivé zadání. To Dvořák chápal jako zpochybnění jejího úkolu.

Dvořák dnes zdůraznil, že jako generální ředitel kromě výjimečných případů, kdy jde o porušení zákona, nemá vliv na editoriální politiku, jež je v kompetenci vedení zpravodajství. Šéf zpravodajství Zdeněk Šámal má jeho plnou důvěru. Od něj také očekává, že do poloviny ledna předloží návrh, jak zabránit tomu, aby napříště nebyla narušena důvěryhodnost a dobré jméno nejen zpravodajství ČT 24, ale i celé televize.

Drtinová v reakci prohlásila, že je rozhodnutím zrušit komisi překvapena, ačkoli od začátku je důležité především rozhodnutí Rady ČT, k níž jejich stížnost směřovala. „Rada České televize je odpovědná veřejnosti,“ poznamenala moderátorka, která v minulosti nevylučovala ani vznik alternativní komise. Tento krok po ukončení původní „ředitelské komise“ ale podle ní nyní není aktuální. Drtinová a její kolega Adam Komers byli jediní známí signatáři kritického dopisu.