Fond a spořitelna spojily síly

Kampaň Srdcerváči

Kampaň Srdcerváči Zdroj: NFOZP

Českomoravská stavební spořitelna (ČMSS) a Nadační fond pro podporu zaměstnávání osob se zdravotním postižením (NFOZP) budou společně rozvíjet fundraisingový projekt fondu s názvem Srdcerváči.

V novém partnerství ČMSS a NFOZP současně rozjedou výzkum, jaké finanční produkty občané se zdravotním postižením potřebují.

„Chtěli jsme se spojit s partnerem, který skutečně pomáhá a má zájem rozvíjet vzájemnou spolupráci, přináší vlastní nápady a má v charitativní oblasti skutečnou přidanou hodnotu. Nechceme budovat jen finanční partnerství, ale chceme do spolupráce zapojit i naše zaměstnance, třeba formou vhodného poradenství,“ uvedl předseda představenstva ČMSS Vladimír Staňura.

V ČMSS v rámci strategie společenské odpovědnosti (CSR) běží řada projektů zaměřených na čtyři oblasti: odpovědné podnikání, životní prostředí, firemní dobrovolnictví a podpora zaměstnanců. Spolupráce se Srdcerváči tyto oblasti pokryje a zastřeší.

„Je pro nás skvělé, že se firma s tak velkou tradicí stává naším partnerem. Svým renomé, silnou historickou značkou, a hlavně – svými zaměstnanci. Ti, kteří o to budou mít zájem, se stanou v projektu Srdcerváči expertními dobrovolníky a budou tam svými zkušenostmi a vědomostmi pomáhat těm, kteří se snaží najít či posunout na trhu práce,“ říká ředitelka NFOZP Hana Potměšilová.

NFOZP a ČMSS chtějí zároveň zjistit, co chybí zdravotně postiženým při financování bydlení a jaké produkty by uvítali.

"Lidem se zdravotním postižením se při posuzování žádosti o financování bydlení nezapočítávají ani invalidní důchody, ani dohody o provedení práce. Mnozí, ačkoliv by jinak na úvěr dosáhli, tak odcházejí z bankovních ústavů s nepořízenou," vysvětluje Potměšilová.

Srdcerváči pomáhají zdravotně postiženým uplatnit se na trhu práce. V loňském roce našlo takto nové zaměstnání přes 450 lidí. Získané finance jsou v grantových řízeních rozděleny mezi organizace, které zaměstnávají více než padesát procent lidí se zdravotním postižením, a především mezi handicapované, kteří se rozhodli vzít osud do svých rukou a začít podnikat. Loni Srdcerváči rozdělili téměř tři miliony korun.