Fortuna výrazně mění management. Vzniká nejistota, říkají analytici

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Jan Rash

Změny ve vedení sázkového holdingu Fortuna pokračují. Po generálním řediteli Radimu Haluzovi ve funkcích končí také finanční šéf skupiny Michal Vepřek a marketingový ředitel Zdeněk Lang. Podle analytiků takto výrazné personální změny mohou mít negativní dopad na cenu akcií, skupina by je proto měla podrobně vysvětlit. Rizikem je nejistota ohledně dalšího směřování firmy.

Do konce roku oba ředitelé postupně předají agendu svým nástupcům, které Fortuna stále vybírá. Jejich jména zveřejní po skončení výběrového řízení. „Fortuna je dlouhodobě stabilní společnost, která prokazuje výrazný růstový potenciál. Po téměř pěti letech působení ve společnosti jsem se však rozhodl pro novou výzvu v kariéře,“ vysvětlil svůj odchod Vepřek.

Podle Langa Fortuna za poslední tři roky prošla přerodem z retailově orientované společnosti na internetovou. „Bylo to pro mě zajímavou profesní i osobní zkušeností být součástí manažerského týmu, který Fortunu v tomto období vedl,“ dodal Lang, který důvod odchodu nesdělil.

Největší sázková firma
Fortuna Entertainment Group je největším středoevropským provozovatelem kurzových sázek. S akciemi firmy se obchoduje na pražské a varšavské burze, majoritním vlastníkem je finanční skupina Penta. Loni Fortuna hospodařila s čistým ziskem 15,6 milionu eur (zhruba 426 milionů korun), což představuje meziroční nárůst o 26,4 procenta. Celková výše přijatých sázek loni meziročně vzrostla o 21,2 procenta na 567,2 milionu eur (15,5 miliardy korun).

Už září přitom Fortuna informovala, že generálního ředitele celé skupiny Radima Haluzu na konci měsíce nahradí Per Widerstrom. Také Haluza by měl v sázkové společnosti zůstat do konce letošního roku.

„Takhle rozsáhlá personální změna má vždy negativní dopad. Vzniká nejistota, kam bude společnost pod novým vedením směřovat, a z jakých důvodů se stávající management vůbec mění,“ uvedl analytik Petr Hlinomaz ze společnosti HB Securities. Nový šéf skupiny si může chtít přivést vlastní tým lidí, upozornil.

Zahraniční firmy obvykle svolají konferenci

Analytik společnosti Cyrrus Jiří Šimara předpokládá, že nejpozději při prezentaci výsledků za třetí čtvrtletí na začátku listopadu firma vysvětlí důvody této změny. „Tak razantní změna by měla být dopodrobna vysvětlena. Jako investor bych chtěl mít co nejvíce informací,“ řekl Šimara a upozornil na to, že u zahraničních společností bývá u tak zásadní změny vedení obvyklé svolat konferenci a na ní to vysvětlit. „Neomezují se pouze na stručná prohlášení,“ dodal.

Podle analytika Josefa Němého z Komerční banky byly hospodářské výsledky Fortuny v posledních letech dobré. „Z pohledu zvenku to (personální změny) proto vypadá překvapivě a vyvolá negativní reakci. To se už projevuje na burze, akcie Fortuny patří mezi ty ztrátové,“ řekl Němý. I on je zvědavý na další směřování sázkové skupiny.

Vývoj akcií Fortuny na pražské burze:Graf 14. 10. 2014.Graf 14. 10. 2014. | vagaday@mf.cz

Naopak analytik J&T Banky Milan Lávička dnešní zprávu za překvapivou nepovažuje. Společnost podle něj změnu na postu finančního ředitele avizovala už v polovině září, když oznamovala odchod generálního ředitele Radima Haluzy.

„Bude hlavně důležité, kdo pana (Michala) Vepřeka na pozici finančního ředitele nahradí. Významnější dopad na akcie bych však neočekával,“ uvedl Lávička. Ani on však nevylučuje, že odchod už třetího významného manažera v krátké době nezpůsobí krátkodobou nervozitu.