Jak se dostat na Harvard

student

student Zdroj: profimedia.cz

V sedmnácti neměl Matěj Šenkárčin se svým studiem žádné převratné plány. Ač se zajímal o spoustu věcí, nejvíce tíhl k ekonomii a byznysu. Zvrat nastal, když si po zdařilém obchodu na burze splnil svůj sen a vydal se na vytoužený výlet do Spojených států. Zde měl možnost seznámit se se studenty vysokých škol a uvědomil si, že vzdělání v americkém stylu „liberal arts“ je pro něj tím pravým.

Dnes Matěj studuje již druhým rokem jako jediný Čech na prestižní Wharton School of Business na University of Pennsylvania, a to také díky pomoci české nadace podporující talentované studenty.

Stále rostoucí počet nadací a dalších institucí v Česku pomáhá talentovaným studentům splnit si svůj sen a studovat na kvalitních zahraničních univerzitách. Vzhledem k finanční náročnosti studia v zahraničí poskytují nadace studijní stipendia, ale také bezplatné rady ohledně samotného přijímacího řízení do USA a Velké Británie. Pro radu se také lze obrátit na Fulbrightovu nadaci, která poskytuje bezplatné poradenství a také možnost zapůjčení učebnic na požadované testy pro přijímací řízení na zahraniční univerzity.

Testy jsou však pouhým zlomkem přihlášky, která se skládá ještě z eseje, přehledu volnočasových aktivit, průměru za středoškolské studium a doporučení od učitele, kouče nebo například zaměstnavatele. Nejdůležitější je, aby v přihlášce vynikla uchazečova osobnost a jeho talent.

Právě proto je zásadní úzká spolupráce mezi studenty a jejich učiteli, což v České republice bohužel není takovou samozřejmostí jako v zahraničí. Individuální přístup je nezbytný k odhalení potenciálu studenta a k následnému nasměrování za příslušnými zdroji informací, které zvýší jeho šanci k přijetí na vysněnou univerzitu. Učitelé mohou získat rady například na informačních portálech pro středoškolské a vysokoškolské učitele.

Vzhledem k tomu, že celý proces zabere i několik měsíců, je potřeba se začít připravovat nejpozději v septimě jako Matěj. Ten o svých zkušenostech říká: „Na univerzitu v zahraničí jsem se dostal díky plnění podmínek pro přijetí už v době, kdy jsem vůbec nevěděl, že se za oceán budu hlásit.

Dělal jsem vše ze zájmu a pro radost, proto možná v přihlášce vyznělo vše tak, jak mělo, a to skutečně a upřímně. Pokud se nějakému oboru věnujete a jste v něm dobří, nemusíte si vymýšlet, výsledky mluví za vás. Nejpřesvědčivěji působí vždy váš pravý obraz.“

Jestliže jste talentovaní, neobyčejní a máte vůli, tak jste přesně těmi studenty, kteří finanční podporu pro svá zahraniční studia s velkou pravděpodobností v Česku najdou.

Autorka je studijní poradkyně