Jsme přesvědčení kosmopolité

James J. Maiwurm

James J. Maiwurm

Poprvé ve své osmdesátileté historii uspořádala globální právní firma squire sanders svoji pravidelnou konferenci mimo spojené státy. o tom, proč si k tomu vybrala právě prahu, mluvil s editorem časopisu Právo & Byznys předseda představenstva Jim Maiwurm.

Jim Maiwurm seděl v salonku hotelu Hilton a vypadal, jako by přijel jen tak na víkend. Ve skutečnosti jej čekala konference s pěti stovkami z nejbystřejších právníků světa, jeho podřízenými ze Squire Sanders. Podobně uvolněně vypadali i Peter Crossley, někdejší šéf britské firmy Hammonds, jež se se Squire Sanders předloni spojila, i Radek Janeček, šéf pražské kanceláře Squire Sanders. Uvolněnost jako by byla na denním pořádku.„Dřív jsme se takhle scházeli každého půl roku, dnes je to každých devět měsíců,“ začal Maiwurm. „Možná se zase vrátíme k půl roku. Je to pro nás velice důležité – potkávat se osobně, aby bylo jasné, že nám záleží jednomu na druhém. Takový styl spolupráce, takovou náladu nenavodíte během videokonference, ale na schůzkách, jako je tato v Praze.“

V čem tedy spočívá hlavní půvab vaší interní spolupráce?

Celkem vzato spolupracujeme tak, že si všichni uvědomujeme, že jsme součástí partnerského vztahu na globální bázi. Snažíme se odstranit překážky celosvětové spolupráce. Naším úkolem je zajistit, aby naši partneři měli neustále přístup k veškeré pomoci, kterou jejich klienti potřebují. A ačkoli si myslíme, že naše firemní struktura je zajímavá, hlavní je, aby nepřekážela.

A snažíme se o to, aby člověk, kdyby s námi strávil týden a poznal nás, aby viděl, že jsme skutečně právní firmou, která se od ostatních zásadně odlišuje. Až budu dnes večer mluvit k našim partnerům, budu mluvit právě o tom, co nás odlišuje: že jsme firmou, kde se z kolegy stanete přítelem a z přítele partnerem. Je to dobré pro klienty i pro partnery po celém světě a my nedovolíme, aby tomu nějaká struktura překážela. Jsme to, čemu se říká „Swiss Verein“, korporace švýcarského typu, ale máme také partnery amerického, britského a australského střihu… V každodenní práci na tom zase moc nezáleží.

Do rozhovoru se vmísil Peter Crossley: „To je naprosto pravda. Když třeba tady Radek (Janeček) bude mluvit s někým z naší londýnské kanceláře, nebude se to brát tak, že mluví náš člověk z Londýna s naším člověkem z Prahy. Jsou to prostě dva lidé ze Squire Sanders.“

Jaké konkrétní výhody to s sebou přináší?

Řekl bych to tak, že to spočívá v přístupu ke službám, které mohou klientovi pomoci. Když se vrátím k tomu základnímu, co tvoří naši práci: služba klientovi. Právní firma má odpovědnost vůči svým partnerům, aby jim umožnila co nejlépe sloužit jejich klientům; aby jim umožnila rozšiřovat jejich praxi; aby mohli dělat to, co dělat musí.A když spolupracujeme napříč jednotlivými kulturami, kdy se lidé pohybují po celém světě, aby předávali své odborné znalosti, dělají to, aniž by se starali o to, komu připadne zásluha za tohle či tamto, výsledkem je, že to zefektivní a urychlí to nejdůležitější, a to je právě služba klientovi. A to je náš byznys: naši partneři mají na starost službu klientovi a naše firma má na starost umožnit jim dělat to efektivně.

Čím déle v téhle branži dělám, tím víc věřím tomu, že kultura a spolupráce znamenají velice mnoho. Mohu se také mýlit, ale spíš bych myslel, že se nemýlím.Máme maticový systém vedení, naši vedoucí pracovníci jsou rozděleni podle zeměpisné polohy. Ale daleko více se spoléháme na globálně působící skupiny podle oboru činnosti. Máme jich 13 nebo 14 a členové naší firmy jsou členy jedné nebo více takových skupin. Třeba mojí odborností je korporátní právo a korporátní finance, takže jsem součástí skupiny, která se věnuje korporátnímu právu a korporátním financím.

Radek je členem skupiny přes nemovitosti a tak dále. A my organizujeme svoji činnost v rámci těchto pracovních skupin. Na tomto našem setkání v Praze například nejsou na programu žádná setkání založená podle geografických kritérií, nýbrž setkání skupin podle jednotlivých oborů naší praxe. Budeme mluvit o tom, co se děje v různých částech světa, a o tom, jak můžeme jeden druhému lépe pomáhat. Bude řeč o různých prostředích, různých produktech, různých marketingových konceptech…

Kromě toho hodně spoléháme na organizaci podle jednotlivých sektorů. Těch máme taky 14. Ať už jsou to nemovitosti, zdravotnictví, telekomunikace… Dnešní klienti samozřejmě od právní firmy našeho typu a velikosti očekávají vysokou míru odbornosti a zkušenosti stran jednotlivých oblastí praxe. A my jim nabízíme nejen tolik, nýbrž ještě navíc přidáváme specifickou znalost a zkušenost v oboru, v němž se klient pohybuje. A právě to dnešní klient požaduje.

V poslední době, kdy se světová ekonomika sotva dostává z krize, se mluví o tom, že otevíráte kanceláře v Singapuru a Jižní Koreji. Je to tak, že za krize se vám daří nejlépe?

V Singapuru jsme otevřeli před měsícem, je to velmi zajímavé místo. Někdo říká, že Singapur je jako letadlová loď: máte tam základnu, z níž potom expandujete do dalších oblastí jihovýchodní Asie. Očekáváme, že tato naše tamní kancelář se bude rozrůstat.Kromě toho budeme v létě otevírat kancelář v Jižní Koreji, máme na to licenci. Loni v říjnu jsme taky otevřeli kancelář v západní Austrálii. Takže když se na nás podíváte z hlediska přítomnosti v jihovýchodní Asii, před rokem jsme v té oblasti měli 63 právníků, zatímco dnes je to 123 právníků – svoji přítomnost jsme tedy zdvojnásobili. Je to zkrátka důležitá součást světa.

Důležitější částí otázky ale je, jak dosáhnout růstu v období ekonomicky nepříznivém. V takovém období rozhodně jsme, a pohybujeme se v něm od konce roku 2007 nebo začátku roku 2008, podle toho, jak definujete počátek finanční krize – jestli za něj berete pád Bear Stearns nebo Lehman Brothers, nebo si zvolíte jiný bod v čase. A během té doby jsme velikost naší firmy zhruba zdvojnásobili a rosteme dál. Ale ne samoúčelně; právní byznys je stále globalizovanější a konsolidovanější. A domníváme se, že to, co klienti požadují, je právě taková globální platforma, jakou jim nabízíme my.
Jak jsem říkal, úkolem právní firmy je zajistit svým partnerům, aby mohli co nejefektivněji poskytovat služby svým klientům. A my nehledíme na svět v krátkodobém horizontu. A my se nezabýváme tím, že bychom se strachovali o to, co se stalo dnes nebo včera v Řecku, co udělá francouzský prezident Hollande, co na to řekne Angela Merkelová nebo jestli přežije vláda Davida Camerona – my máme déledobější pohled na svět. (Peter Crossley ho vzápětí doplnil: „Jsme toho názoru, že každá podnikatelská aktivita, jakkoli malá, bude mít v budoucnu mnohonárodní charakter. I dnes máte velmi málo byznysů, které mají veškeré své dodavatele a veškeré své zákazníky na jednom místě. Takže ten mezinárodní aspekt je mimořádně důležitý.“)

Které z oblastí vaší praxe rostou nejrychleji?

Samozřejmě je to korporátní právo, ale kromě toho i energetika a přírodní zdroje, infrastruktura a územní rozvoj, zejména například v jihovýchodní Asii. Právě tam se připravují velké investice do infrastruktury. (Najednou se Maiwurm doširoka usměje.) Kdo to zaplatí, to je druhá věc – ale určitě bude na právnících, aby to vykoumali. Jak překonáváte kulturní rozdíly?

To je moje oblíbené téma. Kultura organizace je jedna z nejdůležitějších věcí. Squire Sanders a Hammonds fúzovaly před rokem a půl, v tu chvíli to bylo velmi důležité, stejně jako ve chvílích naší expanze do západní Austrálie a do jihovýchodní Asie. Jde o malé skupiny lidí, kteří nejsou sobečtí a na první místo kladou zájmy svých klientů. To je obrovsky důležité. My jsme z tohoto důvodu například odmítli různé možnosti růstu, které nám z hlediska kulturní kompatibility připadaly nevyhovující.

Zejména když se chcete spojit s jinou právní firmou, musíte hledat lidi, kteří jsou na stejné vlně jako vy. A chcete vytvořit atmosféru spolupráce – spíš než celosvětovou sbírku lidí, kteří hrají na sebe. Jsou právní firmy, které takovým způsobem pracují a dosahují tak velikých úspěchů. Přeju jim to, proč ne – ale my takoví nejsme. Pracovat u nás je zábava.