Lagardère přejmenuje BBC na Zet

Krizi neznáme. Ředitel skupiny Lagardère Active ČR Michal
Fleischmann plánuje letos o 25 procent vyšší výnosy než loni

Krizi neznáme. Ředitel skupiny Lagardère Active ČR Michal Fleischmann plánuje letos o 25 procent vyšší výnosy než loni Zdroj: E15 Eduard Erben

Mediální skupina Lagardère Active ČR, která v březnu převzala české vysílání rádia BBC, chce stánici přejmenovat na Zet. Podle mluvčí skupiny Radky Pilzové bude Lagardère na projektu zpravodajského rádia mimo jiné spolupracovat s vydavatelstvím Economia.

„Rádio BBC je zavedené britské rádio, známé po celém světě, bylo by zavádějící označovat tak i českou část našeho vysílání. Proto jako nejvhodnější cestu vidíme nový název rádia,“ řekla Pilzová s tím, že skupina bude usilovat také o změnu na 12 hodin českého vysílání denně. Podle stávajících podmínek se program českému vysílání věnuje tři hodiny dopoledne a tři hodiny odpoledne.

Obsahem rádia Zet má být zpravodajství, publicistika, vzdělávání, sport a zábava. Tohle zaměření chce stanice nabídnout v rámci čtyř základních tematických okruhů, kterými mají být byznys, věda, kultura a společnost. „Jako prvek zábavy bude smysluplně a přiměřeně využívaná i hudba,“ doplnila Pilzová.

Zpravodajské vysílání chystané stanice, jejíž nové jméno a další změny bude teprve schvalovat Rada pro rozhlasové a televizní vysílání, má připravovat zhruba 20 redaktorů. Lagardère minulý týden oznámila, že do rádia nově přijala novináře Petra Nosálka, Ondřeje Černého, Romanu Navarovou a Pavla Malúše.

Nosálek a Černý v minulosti působili na stanici Českého rozhlasu (ČRo) Rádio Česko, které na frekvencích BBC vysílalo v minulosti. Od března je Rádio Česko součástí nové stanice ČRo Plus.

Cílem plánované stanice Zet, jejíž název odkazuje na zpravodajské zaměření, je do pěti let získat 100 000 posluchačů denně. Zpravodajsko-publicistickou stanici ČRo1 Radiožurnál denně poslouchá kolem 750 000 lidí.