Prodejcům firem na klíč přibývá díky novelám zákonů práce

Šanony

Šanony Zdroj: Martin Pinkas/Euro

Blížící se platnost zákona o obchodních korporacích vnesla cvrkot do společností, které specializují svůj byznys na předzakládání a rychlou přípravu právního statutu společností takzvaně na klíč.

„Ke konci roku jsme zaznamenali zvýšenou poptávku klientů, kteří reagují především na snížení potřebného základního kapitálu pro založení společnosti s ručením omezeným,“ potvrdil Vilém Dostál ze společnosti Smart Companies. Očekává také, že se k transformaci na novou právní formu odhodlá více živnostníků než v minulosti, a to hlavně díky medializaci legislativních změn.

Více práce mají také ve společnosti Akont Trust, která se v tomto byznysu rovněž pohybuje. „Častěji nyní řešíme změny anonymních akcií na akcie na jméno. Klientům zajišťujeme novou zahraniční strukturu jejich firem, nejčastěji na Seychelských ostrovech, v Panamě či Panenských ostrovech,“ uvedl analytik Akont Trustu Karel Pluhař.

„Jistý nárůst v počtu založených s. r. o. určitě nastane. Jsme však sami zvědavi, kolik zájemců o podnikání tuto novou právní úpravu využije, a zaměstná tak rejstříkové soudy,“ dodal manažer pro legislativu Asociace malých a středních podniků ČR (AMSP) Věroslav Sobotka.

Důležité aspekty nových zákonů
» akcie na majitele přestanou od Nového roku existovat, firmy musí zajistit jejich změnu na akcie na jméno, což lze pouze prostřednictvím valné hromady a změny stanov akciové společnosti
» procesní úkony potřebné k založení společnosti s ručením omezeným zůstávají téměř beze změny
» novela vyžaduje vyšší odpovědnost vedoucích pracovníků za spravovaný majetek společnosti
» akciovou společnost bude moci vést jediná osoba

V základních aspektech totiž zůstane postup při založení nových společností stejný jako za současné úpravy. „Částečné zrychlení celého procesu bude možné díky tomu, že zápisy do obchodního rejstříku vedle soudu budou nově oprávněni za určitých podmínek provádět i notáři. Ti budou oprávněni učinit zápis přímo do obchodního rejstříku a nebude nutné čekat pět pracovních dní na rozhodnutí soudu,“ vysvětluje Daniel Vitouš, právník advokátní kanceláře Ambruz & Dark Deloitte Legal.

„Stanovení základního kapitálu s. r. o. na jednu korunu vnímám spíše jako uznání toho, že malá firma musí vytvářet jiné záruky pro své věřitele, než je základní kapitál. Důležitější například je, jakou zodpovědnost přijme její statutární orgán,“ tvrdí však předseda AMSP Karel Havlíček.

Velkou vlnu zakládání firem ovšem nepředpokládá. „Kdo chtěl vážně podnikat, dokázal si zajistit prostředky na vklad 200 tisíc korun, a to tím spíše, když jej okamžitě mohl použít pro potřeby firmy,“ dodal.

Založit společnost jen „s korunou“ však může mít svá úskalí. „Společnosti s takto nízkým základním kapitálem mohou být vnímané jako nedůvěryhodné,“ varovala obchodní ředitelka Společnosti Online Maria Ščamburová. Podle ní může dojít velmi rychle k optickému předlužení firmy, k čemuž bude stačit byť jediný prvotní nákup „na firmu“.

Se statutáry se nový zákon o obchodních korporacích nemazlí