Radek Šulta: Novou generaci mistrů si v mincovně vychováváme sami

Radek Šulta

Radek Šulta Zdroj: Ceska mincovna

Česká mincovna patří s šestašedesáti kmenovými zaměstnanci mezi nejvýznamnější zaměstnavatele v Libereckém kraji. Podle ředitele společnosti a člena představenstva Radka Šulty považuje mnoho pracovníků mincovny svou práci za prestižní a někteří s jabloneckou mincovnou dokonce spojili svůj profesní život dlouhodobě. Česká mincovna je tak jedním z mála novodobých podniků, které navazují na tradici silných národních značek a kde se práce mění v povolání.

* E15: Potýkáte se i přes své postavení čelního zaměstnavatele na Liberecku s nedostatkem kvalifikovaných pracovníků?

Česká mincovna si svoje zaměstnance, a to především odborné profese, dlouhodobě vychovává sama. Nedostatkem kvalifikovaných pracovníků tudíž netrpíme. V rámci naší přeměny z výrobní na obchodně-výrobní společnost jsme se museli poohlížet i po kandidátech na pozici webmastera nebo po obchodnících, kteří se zaměřují na prodej investičního zlata. V případě nevýrobních profesí se nám vyplácí spolupráce s personálními agenturami.

* E15: Najdou se u vás i nějaká méně tradiční řemesla?

Z povahy naší činnosti vyplývá, že v mincovně samozřejmě máme určitá úzce specializovaná řemesla a mistry ve svém oboru, konkrétně rytce a lidi zaměstnané v takzvaném proofovém oddělení. Obě tyto profese souvisí s výrobou razidel a lze říci, že právě tito naši kolegové jsou skutečnými nositeli know-how České mincovny. V drtivé většině jde o ženy, u nichž se snoubí jak cit pro detail, tak především trpělivost.

* E15: Máte ve společnosti mnoho zaměstnanců, kterým se práce v mincovně stala celoživotním zaměstnáním?

Mnoho lidí, kteří u nás pracují, opravdu spojilo svou kariéru výhradně s Českou mincovnou. Mluvím jednak o již zmíněných rytcích či proofařkách, tak i o zaměstnancích v obchodním úseku a ve výrobě. Například vedoucí technické přípravy výroby a výrobní ředitel Českou mincovnu spoluzakládali.

* E15: Je dostatek mladých lidí, kteří budou moci stávající řemeslníky jednou nahradit?

Jak jsem již zmiňoval, nástupce stávajících odborníků a výrobních mistrů si postupně vychováváme sami. Zároveň spolupracujeme se střední odbornou školou v Jablonci, kde nám, věřím, vyrůstají budoucí rytci či medailéři. Tato forma spolupráce funguje již více než patnáct let, někteří absolventi už v České mincovně pracují a mnoho dalších s námi spolupracuje externě. Do budoucna chystáme zahájit spolupráci také s Technickou univerzitou v Liberci, protože v rámci zavádění nových technologií budeme potřebovat také vysokoškolsky vzdělané odborníky.

* E15: Co ze své manažerské praxe vnímáte jako nejúčinnější motivátor zaměstnanců?

V České mincovně působí řada lidí, kteří si ze své práce v průběhu let vytvořili povolání, jež považují za velmi prestižní záležitost. K tomuto pocitu jim pomáhá samotné pracovní prostředí a týmový duch. Já svým kolegům občas rád dopřeji nějakou sladkost v podobě sušenek nebo v letních měsících nanuky a zmrzlinu, což vždy zvedne náladu. Dokážeme ocenit dlouholeté zaměstnance formou výročních odměn a všem poskytujeme určité hmotné benefity, mezi něž lze zařadit příspěvek na závodní stravování či jazykové kurzy, týden dovolené navíc nebo příspěvky na životní, respektive penzijní pojištění. V rámci vyjednávání o kolektivní smlouvě jsme dokázali najít s odborovým svazem oboustranně přijatelné řešení pro růst mezd.

* E15: Spolupracujete s prestižními zahraničními mincovnami, jste partnerem ČNB pro ražbu českých mincí a medailí. Jaké další mety jste si pro nový rok jako ředitel České mincovny vytkl?

V rámci sběratelských edic budeme právě spolupráci se zahraničními mincovnami dále rozvíjet, nabídneme nové tvary mincí a medailí, chystáme sběratelské série se zajímavými motivy. V roce 2012 je naším cílem prosadit se v segmentu investic do drahých kovů, a to včetně nabídky dalších služeb. Tento projekt představíme v první polovině roku. Pro mne osobně je důležité spuštění nového informačního systému, který nám umožní efektivní řízení společnosti, rychlou obsluhu zákazníků a další rozvoj obchodních aktivit. Ve střednědobém horizontu budeme usilovat o posílení naší značky tak, aby každý v České republice věděl, že máme „svoji“ mincovnu, která kromě oběživa razí a prodává Smart mince, medaile nebo medailonky na řetízku. Autor je spolupracovníkem redakce

Česká mincovna

Jablonecká společnost je pokračovatelkou dlouhodobých tradic mincovnictví na území českých zemí. Byla založena po rozpadu České a Slovenské federativní republiky na dva samostatné státy v roce 1993. Od svého vzniku je Česká mincovna výhradním dodavatelem oběžných a pamětních mincí pro potřeby centrální banky České republiky. Kromě toho rozvíjí vlastní výrobu medailí, replik historických mincí, Smart mincí, žetonů a medailonků.