S dobrým moderátorem je konference zábava

Marek Hrkal

Marek Hrkal Zdroj: archiv autora

Většina českých přednášejících na kongresech a konferencích je vybavena powerpointovou prezentací a hromadou trémy. Přitom stačí vyzkoušet si prezentaci nanečisto a zjistit, co publikum baví a co ne. Přepsaný text na slidech prezentace to ale určitě není, říká odborník na prezentační dovednosti Marek Hrkal.

Jaké chyby dělají čeští prezentátoři nejčastěji?

Čeští prezentátoři obvykle velmi podceňují přípravu, a především pak zkoušku nanečisto. Je asi rysem naší národní povahy, že ve věcech rádi improvizujeme, a spousta prezentátorů je skálopevně přesvědčena, že improvizaci skvěle zvládá. Pravda je taková, že skutečně dobrých improvizátorů je málo. Proto se velmi často díváme na špatně připravené prezentace a řečníky, kteří přetahují vyhrazený časový limit. To je mimochodem velmi častý zlozvyk a podle mého názoru projev jisté neúcty k publiku a jeho času.

Co se s tím dá dělat?

Všechno spočívá v dobré přípravě a zkoušení. Nikoho by nenapadlo kritizovat herce za to, že zkouší představení, nebo se podivovat nad tím, že televizní štáb dělá generálku přímého přenosu. Jsou to profesionálové, a přesto (nebo právě proto) zkoušejí. Naproti tomu velké části prezentátorů připadá zkoušení jako ztráta času.

Jak mě přesvědčíte, abych se před prezentací věnoval zkoušce nanečisto?

Svým klientům obvykle říkám: Čtvrthodinová prezentace, kterou odprezentujete před 100 lidmi, představuje dohromady 25 hodin času vašich posluchačů. Těchto pětadvacet hodin můžete buď proměnit v užitečně strávený čas, nebo ho promarnit. Pokud přijmete tuto logiku věci, pak vám hodina zkoušení nebo videotréninku možná nebude připadat jako nepřiměřeně dlouhá doba.

To je ale pouze čas věnovaný zkoušení. Další čas zabere také příprava…

Máte pravdu, příprava samotné prezentace zabere velké množství času. Kvalitní prezentace vyžaduje spoustu přemýšlení i dost „manuální“ práce při vytváření slidů. Prezentátorům z řad manažerů vytvářejí slidy obvykle jejich asistentky, a to s dost rozdílnými výsledky. Někteří z manažerů už ale přišli na to, že si prezentace mohou nechat vyrobit na míru od specializované firmy.

Kde dál vidíte slabiny prezentací?

Určitě si vzpomínáte na některou z „univerzálních“ prezentací, které jste musel v poslední době zhlédnout. Prezentátor si nelámal hlavu s tím, jestli bude hovořit k odborníkům nebo laikům, jaký jazyk nebo informační hloubku má zvolit. To jsou zásadní chyby. Ale setkávám se skvělými prezentacemi.

Čím se vyznačují?

Jsou především osobité, přinášejí nějaký příběh nebo osobní zkušenost prezentátora. Jako spolehlivé měřítko kvality prezentací se mi osvědčila otázka: Doprovází prezentátor slidy nebo slidy prezentátora? V dobré prezentaci musí hrát prezentátor první housle. Slidy jsou pouze podpůrným médiem a jako takové mají řečníka doprovázet. Někteří prezentátoři si z nich ale dělají poznámky, které pak čtou nebo komentují, a odsouvají se tak dobrovolně do vedlejší role. Určitě jste se už také setkal se slidy pokrytými sadami odrážek.

Nevadí vašim klientům, že se pak při prezentaci nemají čeho držet, když nemají na slidech odrážky?

Řešíme to několika způsoby – prezentátorům vytváříme např. kartičky s poznámkami. Publikum sleduje slidy a prezentátor může najít myšlenkovou oporu na kartičkách. Využíváme také rozhraní pro přednášejícího, které je v PowerPointu. A přestože to nepovažuji za ideální, jsme schopni napsat i plnou textaci prezentace. Prezentace založená na vysoce vizuálních slidech ale vyžaduje víc zkoušení.