Saatchi & Saatchi: Fóry u klientů zabírají

Tělocvikář u stromečku

Tělocvikář u stromečku Zdroj: Repro Strategie

Ivan Trojan se v nové kampani T-Mobilu mění z učitele na tajného agenta, který chrání bezpečí a data našich obyvatel. Co však zůstává, je tým lidí, kteří reklamu pro mobilního operátora připravují. Už přes 12 let je to agentura Saatchi & Saatchi.

Hvězdný Ivan Trojan původně v kampani T-Mobilu vystupovat neměl. Poté, co padlo rozhodnutí o změně hlavních postav, jimiž byli do té doby Vojta Kotek a Lukáš Pavlásek, počítali v Saatchi & Saatchi s jiným hercem. „Původně jsme chtěli nějakého namakaného blázna, jakým byl třeba Ondřej Vetchý z filmu Okresní přebor. Pan Vetchý ale naši nabídku odmítl a my si řekli, že jediný, koho v této situaci můžeme oslovit, je Ivan Trojan. Nebyla to však nějaká z nouze ctnost. Je stoprocentní profesionál a určitě s ním budeme spolupracovat i letos,“ říká kreativní ředitel agentury Ondřej Hübl.

Kreativní ředitel agentury Saatchi & Saatchi Ondřej HüblKreativní ředitel agentury Saatchi & Saatchi Ondřej Hübl | Repro Strategie„Děláme dobrou reklamu,“ myslí si kreativní ředitel Saatchi & Saatchi Ondřej Hübl.

Nová část kampaně je založena na myšlence, že současné telefony fungují svým způsobem jako počítače, odkud se dají odesílat platby a dělat další citlivé příkazy, takže je velmi jednoduché je také hackersky napadnout, a proto je dobré mít zabezpečenou síť. T-Mobile se bude letos v nové sérii spotů snažit veřejnost přesvědčit, že se o bezpečí svých klientů stará dostatečně.

Skandální stromeček

Právě kampaně pro T-Mobile zvýšily povědomí i o samotné agentuře, která je připravuje. „Na sklonku loňského roku jsme obstáli například ve výběrovém řízení Raiffeisen stavební spořitelny. Jakmile jsme se managementu spořitelny osobně představili a řekli, že máme na svědomí také ,polský‘ spot pro T-Mobile, všichni se zasmáli. Věděli, co od nás můžou čekat,“ přibližuje trochu nadneseně úspěch v tendru Hübl.

S jistou kontroverzí prý v agentuře v případě loňské kampaně „V naší třídě je nejlíp: Třída na běžkách“ počítali, že však spot s polsky mluvícím mužem, který se schovává za smrček, vzbudí takovou odezvu, nepředpokládal nikdo. Ve spotu, který musel být po několika dnech stažen, zavítá učitel Ondřej Trojan do zasněženého lesa na české hranici. Když se mu rozbije mobil, muž s knírem mu začne nabízet hromadu pochybně vyhlížejících věcí, až mu nakonec vymění mobil za jiný. Ten se ve vteřině rozbije, nicméně polsky mluvící stromek už je pryč.

Zakázaná reklama s Ivanem Trojanem

Proti reklamnímu spotu podala v prosinci polská ambasáda oficiální protest a jako neetickou ji poté označila arbitrážní komise Rady pro reklamu. K tomu se přidalo vyjádření zástupců agentury, které polským sousedům doporučilo, aby se spíše věnovali kvalitě soli, kterou do Čech dodávají.

Jen za první tři dny měl spot na internetu přes 2,5 milionu zhlédnutí. A úspěch byl na světě! Na režisérských postech na kampaních pro T-Mobile se zpravidla střídají Jakub Kohák, Daniel Růžička, Tomáš Bařina a Dominik Miškovský. Agentura sází v tomto ohledu především na kvalitu. Pokud by se však do budoucnosti objevil nějaký dobrý talent, nebrání se předat režisérské žezlo i někomu jinému.

Ti druzí

Dalším momentem, který Saatchi & Saatchi pomohl dostat se více do povědomí veřejnosti, byla kampaň s fotbalistou Lionelem Messim pro katarskou telekomunikační značku Ooredoo, kde působí bývalý marketingový šéf českého T-Mobilu Martin Jaroš. Hlavními hrdiny spotu, který režíroval Craig Gillespie, byli Messi, tři malí fotbalisti a robotický míč na dálkové ovládání. Součástí kampaně byl nejen televizní spot, ale také print, OOH a online. Pražská Saatchi & Saatchi loni celou kampaň řídila jak z kreativní, tak servisové stránky.

Pro katarského mobilního operátora Ooredoo dirigovala pražská Saatchi i Lionela Messiho.

Agentuře se však zatím nepodařilo ve spolupráci pokračovat. Na sklonku loňského roku ovšem skončila druhá v tendru, který Ooredoo propojoval s francouzským fotbalovým klubem Paris Saint–Germain. V kampani měli vystupovat například známí fotbalisté Zlatan Ibrahimović nebo Édinson Cavani. „Neuspěli jsme, protože náš nápad prý až příliš připomínal tři roky starý spot, který udělal Mario Balotelli pro značku Nike. Tento neúspěch nás hodně mrzel, spot, na nějž se zadavatel odvolával, byl podle nás úplně jiný,“ vysvětluje Hübl. Spolupráce s Ooredoo tím však pravděpodobně nekončí, protože pražská Saatchi & Saatchi je již v poolu agentur na pokračování kampaně s Lionelem Messim.

DNA nezkoumáme

Referenčním klientem, kterého agentura ztratila, je Seznam.cz. Podle kreativního šéfa Saatchi & Saatchi byl jedním z důvodů návrat většinového vlastníka Iva Lukačoviče do řízení firmy, který se promítl na dalších možnostech rozvoje externí kreativy.

Spolupráce s Kofolou, dalším významným klien­tem agentury, je projektová. „Klient na každou kampaň vypisuje výběrové řízení zvlášť. Naše kvalitní lidi musíme z něčeho platit, a pokud náhodou někdy neuspějeme, promítá se to do našich rozpočtů,“ tvrdí. Otazník rovněž visí nad další spoluprací s Toyotou, která patří k významným klientům agentury. Automobilka totiž předběžně plánuje reorganizovat způsob řízení svých jednotlivých evropských regionů.

Spolupráce Saatchi & Saatchi s Kofolou je projektová.

Agentura naopak pro letošek získala Raiffeisen stavební spořitelnu, ING Pojišťovnu či Hypoteční banku. Kampaň spořitelny, kterou režíroval nadějný Jan Švejkar, se bude vysmívat amatérským kutilským pořadům, jež se čas od času na našich obrazovkách objevují. Práce pro ING se týkají přerodu pojišťovací části ING v novou značku NN. A v březnu spustí Saatchi & Saatchi kampaň pro Hypoteční banku.

Vodňanské kuře před svým posledním zápasem

Marketingové rozpočty kampaní zadavatelů se podle Hübla rok od roku snižují u ATL, a naopak mírně navyšují zejména u digitální komunikace. „Obsah současné digitální komunikace je však mnohdy hrozný. V budoucnosti to proto může dopadnout i tak, že budeme připravovat obsah i pro digital. Ajťák kvalitní kreativu nevymyslí. Oproti celé řadě jiných reklamek si navíc na nic nehrajeme. Nezkoumáme DNA značek a nepoužíváme ani jiné marketingové formulky, které pak tyto agentury každým rokem stejně mění. Jediné, o co nám jde, je dělat dobrou reklamu s dobrým obsahem a netvářit se přitom, že vyvíjíme lék na záchranu lidstva,“ uzavírá Hübl.