Šéf ČT Petr Dvořák: Nikdy jsem neřekl, že by za televizi měl platit každý

Generální ředitel Petr Dvořák

Generální ředitel Petr Dvořák Zdroj: CTK

Diskuse o tom, zda by měla Česká televize vybírat od diváků koncesionářské poplatky, by se mohla zítra posunout do dalšího kola. Pokud k tomu bude vůle, může se tímto tématem zabývat Rada České televize.

Rozpravu o této věci otevřel naposledy prezident Miloš Zeman, který by televizi tyto příjmy odňal. Jeho výroku předcházelo interview generálního ředitele ČT Petra Dvořáka pro týdeník Ekonom, v němž se vyslovil pro to, aby zmíněný poplatek platili také ti, kteří se na televizní obsah dívají i prostřednictvím jiných zařízení než jen běžného televizního přijímače.

Za nejjednodušší řešení označil vybírání peněz za každou domácnost. „Nikdy jsem neřekl, že by za televizi měl platit každý, ale že je nutné reflektovat změny, které se reálně v této oblasti dějí. V celé Evropě se dnes vede debata o tom, jak se postavit k novým možnostem ve způsobu konzumace televizního obsahu, prošli tím v Německu, řeší to ve Velké Británii i v našich sousedních zemích. Dnes už přece jednoduše není podmínkou pro to, abyste mohli sledovat zápas svého týmu, zpravodajskou relaci nebo epizodu seriálu, že vlastníte televizní přijímač. A na tom je zatím zákon postaven,“ vysvětluje Dvořák v rozhovoru pro měsíčník Strategie.

„Dnes stačí tablet, telefon, stolní počítač… A proto by bylo anachronismem, ve chvíli, kdy se u nás začínají psát novely mediálních zákonů, tvářit se, že v České republice to tak není. Ti, kteří dnes koncesionářské poplatky hradí, v podstatě přispívají na ty, kteří televizi nevlastní, ale stejně ten obsah sledují. Nepovažuji to za spravedlivé, ale je na zákonodárcích, jaký systém zvolí. Pravdou je, že menší i větší zvyšování koncesionářského poplatku bych považoval za nejméně šťastné řešení,“ dodává Dvořák.

V příjmech ČT, které se skládají z koncesí a vlastní obchodní činnosti, představuje výběr od diváků (který je pro toto médium pravidelným příjmem) 88 procent. Roční provoz televize vychází na 6,5 miliardy korun. Dvořák zdůrazňuje, že aktuální poplatek ve výši 135 korun měsíčně není třeba zvyšovat. Jeho případné zrušení by považoval za fatální, a to nejen pro ČT. „Bez České televize a bez podpory, kterou poskytuje celému českému audiovizuálnímu trhu, by mimo jiné zcela zanikla i řada odborných profesí,“ připomíná.

Celý rozhovor s Petrem Dvořákem čtěte od 27. března v novém vydání měsíčníku Strategie.