Šéfem ČIŽP zůstane navzdory kritice Geuss, obhájil funkci v konkurzu

Ředitel České inspekce životního prostředí Erik Geuss

Ředitel České inspekce životního prostředí Erik Geuss Zdroj: ctk

Ředitelem České inspekce životního prostředí bude její současný šéf Erik Geuss. Podle ministerstva životního prostředí obhájil svou pozici v novém výběrovém řízení, které loni v srpnu vypsalo ministerstvo vnitra podle zákona o státní službě. Geusse kritizují zástupci ekologických organizací i bývalí zaměstnanci. Poukazovali například na propouštění zkušených inspektorů a obávali se o snížení akceschopnosti inspekce. Geuss i ministerstvo ale výhrady odmítali.

„Ředitele inspekce jmenoval tento týden do pozice státní tajemník MŽP Jan Landa s účinností od 18. ledna,“ uvedla mluvčí ministerstva Petra Roubíčková.

Ministerstvo zveřejnilo výsledek konkurzu dnes v tiskové zprávě, v níž ministr Richard Brabec (ANO) reagoval na informaci serveru Týden.cz. Web napsal, že Útvar pro odhalování korupce a finanční kriminality přezkoumává, zda Brabec při prvním jmenování Geusse na konci roku 2014 neporušil zákon. Ministr však oponoval, že Geussovo jmenování bylo zcela v souladu s tehdy platnou legislativou.

Pět kandidátů

Do konkurzu se podle MŽP přihlásili čtyři kandidáti. Do užšího kola podle informací ČTK ke konci roku postoupil kromě Geusse také vedoucí Oddělení ochrany přírody a krajiny Jindřich Novák z oblastního inspektorátu Praha.

Náměstek ministra vnitra pro státní službu Josef Postránecký loni v v létě konstatoval, že Geuss byl do funkce jmenován v rozporu se zákonem. Jeho jmenováním se zabýval poté, co si na postup ministerstva životního prostředí stěžovali odvolaní zaměstnanci inspekce. Ministerstvo ale trvalo na správnosti svého postupu. Podle mluvčí MŽP Petry Roubíčkové má úřad několik právních posudků, že jmenování Geusse bylo v souladu s právem. Tento konkurz byl podle MŽP vypsán kvůli služebnímu zákonu.

Pochybnosti o vhodnosti Geusse

Bývalí zaměstnanci v čele s bývalou šéfkou právního oddělení na ČIŽP Jitkou Jelínkovou podali v pátek Postráneckému podnět, v němž zpochybňují označení Geusse jako jednoho ze dvou nejvhodnějších kandidátů druhého konkurzu. Jeho žádost podle dokumentu, který má ČTK k dispozici, měla být státním tajemníkem MŽP vyřazena, protože nesplňoval podmínku konkurzu, že se platně stal státním zaměstnancem.

Fakt, že se o postup výběru ředitele ČIŽP zajímá útvar odhalování korupce a finanční kriminality, Brabec odůvodňuje tak, že je útvar povinen zabývat se podněty na vysoké státní úředníky. Spor podle Brabce vyvolali někteří zaměstnanci inspekce, které Geuss po svém jmenování propustil.

Začali prý zpochybňovat své odvolání a následně i proces jmenování Geusse, a to s odvoláním na možný konflikt s platností nového zákona o státní službě. Ten ale nabyl účinnosti až 1. ledna 2015. „V létě roku 2015 pak podali na různé instituce řadu podnětů k přezkoumání zákonnosti jmenování Erika Geusse do funkce,“ dodal ministr.

Server Týden ale s odvoláním na svůj zdroj z resortu životního prostředí uvedl, že jde o možné trestné činy zneužití pravomoci úřední osoby, pokud by se prokázal úmysl nebo maření úkolu úřední osoby z nedbalosti.