Slovo do pranice: Pozor na garážové odborníky

Manažeři, ilustrační foto

Manažeři, ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

Mediální konzultanti mediálních agentur, mediální konzultační společnosti a garážoví mediální konzultanti. Kdo se v tom má vyznat?

Jaká by měla být náplň práce mediálního konzultanta? Radit svým klientům, jak lépe, levněji či efektivněji pracovat s mediálním rozpočtem. Jak lépe plánovat a nakoupit média. Jak formulovat smlouvy s dodavateli mediálních služeb a prostoru. Jak mít věci pod kontrolou.

Jaké by měly být jeho profesní reference? Bohaté zkušenosti v oboru, dlouholetá praxe, spokojení klienti, výsledky i ocenění. A kdybych já byl tím, kdo potřebuje konzultace v mediální oblasti, určitě bych se hned v úvodu ptal: „Milý mediální poradce, radíte nezávisle? Anebo radíte závisle… na tom, kdo vás platí?“

Subjekty, které se u nás věnují mediálnímu poradenství, lze rozdělit do tří skupin. První z nich tvoří skuteční mediální konzultanti s dvacetiletými zkušenostmi, nezávislí a zastupující výlučně zájmy zadavatelů (tzv. mediální konzultační společnosti – v ČR jsou takové tři). Druhá skupina mediálních konzultantů pracuje pro média nebo pro mediální agentury a třetí skupina konzultantů na volné noze pracuje pro všechny, kteří jsou ochotni zaplatit, a šikovně hájí především svoje vlastní zájmy.

Mediální konzultant musí mít bohaté zkušenosti v oboru, dlouholetou praxi, spokojené klienty, výsledky i ocenění.

Franto, budeš konzultant

Za poslední rok sleduji trend, že mediálními konzultanty jsou i zaměstnanci mediálních agentur a médií. Jak k tomu došlo? Motivací může být například důvod vzešlý z HR oddělení, jak nefinančně odměnit své zaměstnance honosněji znějící pozicí, než byla jejich dosavadní. Anebo to mohou být účelové důvody, které se hodí v momentě, kdy má náročnější klient zájem najmout si svého vlastního mediálního konzultanta a promluví o svém záměru na brífinku s agenturou (médiem). Agentura (médium) pohotově a ochotně nabídne řešení: „Ale prosím, beze všeho, tady ho máte přímo od nás a bez navýšení ceny.“ Velké štěstí? Kdepak. Tito mediální konzultanti jsou zavislí (rozuměj poplatní) na tom, kdo je má na výplatní pásce. Ne na vás.

Kancl na greenu

Mediální konzultanti, kteří sami sebe popisují jako „nezávislý konzultant“ nebo „nezávislý poradce“ apod., jsou nejčastěji lidé, kteří jsou v procesu hledání práce poté, co opustili poslední zaměstnání. Je-li to na pár měsíců, jsou prakticky neškodní a v konzultačním sektoru v oblasti médií nic moc špatného nenapáchají. Pár článků, pár vyjádření, pár přátelských výpomocí a šup do nového zaměstnání. Nicméně, je tady určitá skupina lidí, která se do nového zaměstnání po pár měsících nešoupla… Já jim říkám „garážoví konzultanti“. Poznáte je zpravidla podle těchto znaků: Jsou placeni zadavatelem, médiem i mediální agenturou najednou, ale nikdo z nich o tom neví. O svoji odměnu se formou provize dělí s někým z kanceláře zadavatele.
Jsou nevygooglitelní. Jejich zdrojem aktuálních informací z branže jsou pro ně exkolegové z bývalé práce. Jejich pracovnou jsou kavárny, večírky a golfový green.

Kdo je platí?

Mediálního konzultanta, který pracuje pod médiem, platí ve 100procentní výši samotné médium, respektive konsorcium médií. Uvěřit objektivnosti doporučení takového člověka je stejné jako uvěřit v existenci UFO. Mediálního konzultanta, který pracuje pod mediální agenturou, platí ve 100procentní výši mediální agentura. A platí ho především za to, aby hájil zájmy mediální agentury. Další UFO.

Pavol MačingaPavol Mačinga|Macinga MediaPavol Mačinga

Garážového mediálního konzultanta platíte zčásti vy jako zadavatel a zčásti třetí strana. Přesně ta strana (médium, mediální agentura, produkční společnost, příjemce sponzoringu atd.), která bude profitovat z toho, že jste mu uvěřili a peníze poslali tam, kde je to pro vás – podle něj – to nejlepší řešení. Mediální konzultační společnost platíte ve 100procentní výši jen vy jako klient. Proto zastupuje výlučně vaše zájmy. Na 100 procent.