Stát chce trestat i sám pokus krátit daň, legislativa se vydá na tenký led

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Martin Siebert, Euro E15

Ministerstvo spravedlnosti se chystá oprášit novelu trestního zákoníku, jež by postavila mimo zákon i pouhou snahu o krácení daně. Trestné mají být jakékoli kroky, které mohou skončit tím, že stát vybere na daních neprávem méně peněz. Daňová legislativa se tak vydá na tenký led. Odborníci varují, že potrestán může být i ten, kdo přišel za poradcem s dobrým úmyslem. Hranice mezi legální daňovou optimalizací a únikem jde podle nich odlišit jen velmi těžko.

Snaha postihnout úniky už v přípravné fázi není v Česku novinkou. Na poslanecké stoly se dostala už loni na jaře v rámci širších změn v trestním zákoníku. Kvůli politickým otřesům se však už nestihla projednat. Tehdejší návrh zvýšil trestní sazby za daňové úniky a přidal lakonický dodatek: „Příprava je trestná.“ Nová úprava chystaná na závěr léta má podle ministerstva vypadat obdobně.

„Ministerstvo považuje za žádoucí, aby byla ještě během tohoto roku předložena vládě novela umožňující účinně postihnout přípravná jednání směřující k dokonání trestného činu zkrácení daně. Návrh však není namířen proti legálním formám daňové optimalizace,“ zdůrazňuje mluvčí ministerstva spravedlnosti Jiří Hovorka.

Záměr by mohl najít pochopení i u ministra financí Andreje Babiše. „Jednání o této záležitosti se nebráníme,“ uvádí mluvčí ministerstva Radek Ležatka.

Ještě víc to znejistí podnikatelské prostředí

Podle expertů by novela vnesla do již tak nejistého podnikatelského prostředí ještě vyšší míru pochybností o tom, jaké jednání by mohlo být považováno za trestné. „Již nyní je problematické definovat, co se rozumí pokusem trestného činu krácení daně,“ říká Peter Chrenko z poradenské společnosti PwC.

Vymezení hranic mezi dovoleným a zakázaným může být těžkým a nákladným oříškem pro všechny zúčastněné. „Odlišit legální daňovou úsporu od krácení daně by bylo v praxi náročné nejen pro daňový subjekt, ale i pro správce daně,“ připomíná poradce Vladimír Šefl.

Stát nevydělá

Odborníci nepředpokládají, že by stát díky represivnější legislativě vybral více peněz. „Myslím, že náklady na administrativu převýší výnos, který by stát získal,“ míní Monika Novotná z poradenské kanceláře Rödl & Partner. Skutečně problémové firmy prý raději dají podnikání v Česku vale nebo pro daňové úniky zvolí jiné metody.