Strategie: Proč sází reklama na osobnosti?

Biatlonová medailistka Gábina Soukalová je tváří marmelád Hamé

Biatlonová medailistka Gábina Soukalová je tváří marmelád Hamé Zdroj: Repro Strategie

Hlavním tématem únorového vydání měsíčníku Strategie jsou ambasadoři a známé tváře v reklamě. Jaromír Jágr nebo Andrej Babiš mluví o svých firmách, projektech a produktech, Leoš Mareš o minerálce, Usain Bolt o kartách Visa. Všichni posilují důvěru zákazníka v nabízené zboží.

V únorové Strategii dále najdete mimo jiné rozhovor s kontroverzním internetovým mágem Davidem Kiršem, profil tuzemské pobočky reklamní agentury Ogilvy, v jejímž čele stojí Ladislav Báča, anebo příběh strmé kariéry americké producentské společnosti Annapurna Pictures, kterou vede Megan Ellisonová, dcera zakladatele miliardové firmy Oracle.

Strategie 2014/2Strategie 2014/2 | Repro Strategie

Známé tváře v reklamě lze dnes rozdělit v zásadě do dvou kategorií – významné osobnosti veřejného života a významné osobnosti života internetového. Tím prvním může být například profesionální automobilový závodník, který v reportáži řekne, že nejlepší zkušenosti ze svého civilního auta má s pneumatikami XY. Druhým příkladem pak může být vlivný blogger anebo novinář, který napíše, že mobil XY mu přijde super, protože dlouho vydrží, má skvělé funkce a podobně. Váš názor můžou ovlivnit i známí a kamarádi, na které dáte – a i tento WOM se může rozšířit raketově rychle… K nejsledovanějším na internetu patří příspěvky Kazmy Kuzmiče či Viral Brothers. Z uznávaných novinářů se postupně stávají respektovaní blogeři, kteří mají na své čtenáře opravdu vliv, třeba Miroslav Motejlek, Miloš Čermák nebo Martin „Cuketka“ Kuciel.

Opinion maker tedy zpravidla přímo působí na velké množství lidí. Slavné osobnosti tak činí vystoupeními v reklamě, na YouTube, na sociálních sítích. Jaromír Jágr na Facebook píše velmi často a jeho názory jsou bedlivě sledovány.

Vezměte to přes virál

Vliv na zákazníky mají také novináři, kteří zejména svými recenzemi, komentáři a sloupky de facto šíří šuškandu. PR agentury k word of mouth přidávají ještě jedno M jako marketing. Jde o media relations, které se jen rozšíří o blogery (ti jsou už beztak na Západě vnímáni jako novináři) a celebrity. WOMM tedy není žádný zcela nový revoluční způsob marketingové komunikace. Nové je jen to, že díky masivnímu šíření word of mouth prostřednictvím internetu lze jeho významnou část ovlivnit prostřednictvím PR.

I takoví Viral Brothers, kteří mají milionové počty zhlédnutí svých videí na sítích a loni si mimo jiné odnesli Cenu redakce časopisu Strategie v soutěži Agentura roku, vybízejí na svém webu: „Specializujeme se na tvorbu efektivních virálních videokampaní. Naše jedinečná strategie, při které kombinujeme virální zábavu s marketingovým sdělením, vyvolává buzz a generuje jak ohromnou angažovanost publika, tak mediální publicitu.“

Hodně se probírá, do jaké míry jsou názory opinion makerů etické. PR agentury dnes tohle tolik neřeší, potřebují spojit klienta nebo jeho produkt se známým jménem. A to jméno je cestou, jak se dostat do mediálního prostoru. „Ten nás zajímá, ne osobnost, která je ovšem jeho představitelem,“ říkají zkušení píáristé. Agentury si obezřetně vybírají jména, se kterými se spojí. Musí to klapnout, jako třeba ve spojení Hany Soukupové s Magnesií. Světová top modelka, Češka, se silným příběhem. To se zalíbilo klientovi a líbí se to i lidem.

Celý článek a další zajímavé informace naleznete ve Strategii č. 2, která vychází 25. února.