Web Živě: Baví nás počítače a internet

Zive.cz

Zive.cz Zdroj: zive.cz

Z hardwaru se stává spotřební elektronika, kterou už uživatelé počítačů nemusí vůbec řešit. Lidé se tak konečně mohou soustředit na služby, software a internet, říká v rozhovoru k 15. výročí existence serveru o počítačích, IT a internetu Živě jeho projektový manažer Marek Lutonský.

Web Živě vznikl na podzim roku 1996 a je jen o něco mladší než Seznam nebo třeba Neviditelný pes. Jaké byly jeho začátky?

Netušili jsme, že tady zůstaneme patnáct let. Vlastně to měl být jen krátký experiment, online zpravodajství Novinky na Invexu živě připravené redakcí časopisu Computer. Začali jsme 22. října 1996, v první den veletrhu. A pak se nám to nechtělo vypnout… Web se proto po Invexu přejmenoval na Computer Živě a dostal současné logo. Plnila ho redakce tištěného časopisu, až v roce 1998 získal prvního redaktora na plný úvazek. V této době jsme také přešli na dnešní doménu Živě.cz, předtím web fungoval na adrese zive.cpress.cz. A najednou je tady rok 2011. Zajímavé je, že základní koncepce webu zůstala od začátku stejná: děláme internetové zpravodajství ze světa počítačů.

Webů sledujících dění v IT a na internetu je hodně. Čím se Živě od ostatních odlišuje?

Webů typu Živě na českém internetu právě mnoho není. Najdeme řadu velmi úzce specializovaných stránek, které píšou například o hardwaru, o Linuxu, o produktech Applu a podobně. My se místo toho zabýváme celým počítačovým segmentem. V Česku neexistuje podobný web s alespoň trochu srovnatelnou návštěvností.

V ohromné změti často identických informací o počítačových novinkách je asi těžké na sebe upozornit. Jaké prostředky k tomu využíváte?

Nejvíc nám pomáhá to, že jsme jiní; že je na českém webu obtížné najít magazín pokrývající celou oblast počítačů a internetu. V tom, co děláme, se snažíme být rychlí, struční, výstižní a hlavně stravitelní i pro ty, kteří nejsou odborníky. Píšeme pro úplně normální lidi. K tomu komentujeme, nebojíme se přidat názor. Myslím, že čtenáři poznají, že nás baví počítače a internet stejně jako je. To je u webového magazínu nejdůležitější. Živě.cz má dnes mezi weby o počítačích silnou pozici. Víc než hledání cest, jak na sebe v této oblasti upozornit, nás proto zajímá, jak zařídit, aby návštěvníci už neměli důvod chodit jinam. Proto hledáme nová témata, připravujeme nové formáty článků. Už mnoho let třeba jako standardní součást obsahu používáme video.

Používat stále stejnou, byť osvědčenou taktiku už dnes nestačí. Chystáte nějakou novinku? Kam se chcete v obsahu posunout?

V současné době je Živě.cz především web pro běžné uživatele počítačů. I kdyby vás toto téma vůbec nezajímalo, myslím, že na titulní straně najdete články, ve kterých si počtete. V říjnu jsme ale personálně posílili a více se začali věnovat tématům kolem byznysu, kde spolupracujeme s ekonomickým webem E15.cz. Míříme také do oblasti korporátních témat, tedy do oblasti profesionálního IT. Na druhou stranu jiná témata postupně opouštíme. Čím dál méně zajímavý je například hardware. Z něj se stává běžná spotřební elektronika, kterou už uživatelé počítačů nemusí příliš řešit.

A co extenze do „okolního prostoru“? Využíváte nějak sociální sítě?

Jsme už dlouho na Facebooku a účet @computer_zive na Twitteru patří v Česku vůbec k největším. Jsme také aktivní na Google+, i když zatím jen s osobními účty. Čekáme, až Google zprovozní firemní stránky, a už se brzy dočkáme. Jsou to skvělé služby pro kontakt se čtenáři. Přesto je ale jejich význam pro webový magazín přeceňovaný. Se čtenáři jsme přece v kontaktu přímo na Živě. Facebook je samozřejmě velice zajímavý zdroj návštěv, ty ale přicházejí především prostřednictvím sociálních tlačítek v článcích, ne přes facebookovou stránku.

Počítáte i s mobilními zařízeními, jako jsou tablety a smartphony?

Pro pohodlnější přístup z mobilních telefonů máme textovou verzi m.zive.cz. Dnešní tablety ale zvládají bez problémů prohlížet plnohodnotné webové stránky, takže pro ně není bezpodmínečně nutné připravovat speciální verze webů.

Za 15 let od vzniku Živě se internetová a pochopitelně i IT populace kompletně změnila a je téměř o generaci starší. Jak se dnes z vašeho pohledu čeští uživatelé počítačů liší?

V roce 1996 se s počítači příliš nedalo existovat, aniž by člověk neřešil hardware. Procesor, grafická karta, disk a paměti… tím všechno začínalo i končilo. Výkon počítačů byl stíhán zvyšujícími se požadavky softwaru. Bylo běžné, že na novou verzi programu a zejména počítačových her nedávno pořízený počítač už nestačil. Dnes počítače patří mezi běžnou domácí elektroniku. Uživatele už nemusí zajímat, že nějak fungují. Hardwarový výkon je dostatečný a nový počítač se morálně neopotřebovává tak rychle jako dřív. Navíc stojí jen zlomek toho, za kolik se hardware nakupoval před patnácti lety. Lidé díky tomu mohou místo počítačů konečně začít řešit služby, software, internet.

A neznáte náhodou nějaký dobrý vtip o „ajťácích“?

Takhle jednou na ICQ:
On: Jdu k tobě s compem, vysvětlit ti to názorně!
Ona: To budeš tahat celý comp? :-) :-)
On: Myslím ntb…
Ona: Já na tebe taky :-* :-*