Za krach firmy bude přímo zodpovídat management, může přijít o výdělky

Ilustrační foto (Profimedia.cz)

Ilustrační foto (Profimedia.cz) Zdroj: Profimedia.cz

Nový zákon o obchodních korporacích míří na manažery z vedení podniků, kteří nenakládají s firemními financemi s péčí řádného hospodáře. Od příštího roku na ně čekají přísné finanční tresty. Podnikatelé se však musí od ledna připravit na řadu změn nejen kvůli normě o obchodních korporacích, ale i v souvislosti s novým občanským zákoníkem a zákonem o veřejných rejstřících.

Nová pravidla přináší pro šéfy společností velmi citelné ekonomické sankce. Pokud manažer porušením povinností přivede firmu do insolvence, může být nucen vrátit své výdělky za poslední dva roky, upozornil Jiří Hartmann z advokátní kanceláře Hartmann, Jelínek, Fráňa a partneři.

Zavádí se také ručení manažerů za dluhy firmy, a dokonce mohou být přímo potrestáni i zákazem členství v představenstvu či dozorčí radě až na tři roky. Pokud ale jednatel prokáže, že jednal v dobré víře, v zájmu společnosti a zohlednil všechny informace, bude jeho jednání považováno za řádné, i kdyby byla firmě přivozena újma.

„V zahraničí je tato úprava zákona již běžná a většina společností je na případné vymáhání pohledávek po členech svých orgánů připravená díky pojištění odpovědnosti manažerů. Pokud společnost neudělá v tomto směru dostatečná preventivní opatření, následky pro členy managementu mohou být likvidační,“ komentoval situaci Marko Antič z pojišťovny AIG.

Snazší start podnikání

Největší změnou však bude především rekodifikace soukromého práva, díky níž se zjednoduší vstup fyzických osob do podnikání, a lze předpokládat nárůst počtu podnikajících osob, řekl ČTK ředitel oddělení legislativy, informací a poradenství Hospodářské komory Pavel Mrázek.

Spolu s novým kodexem však přichází určitá právní nejistota. Ta podle něj potrvá do doby, než bude existovat dostatečná rozhodovací praxe soudů, jež vyjasní všechny aspekty nové úpravy.

Eseróčko za korunu

Výrazná změna čeká také nejoblíbenější právní formu společnosti v ČR, společnost s ručením omezeným. Od 1. ledna příštího roku se sníží minimální výše povinného kapitálu z 200 tisíc korun na jednu korunu.

Značně jednodušší bude převádění obchodních podílů na jiné společníky, ale i na třetí osoby. Každý společník bude moci převést svůj podíl na jiného společníka i bez souhlasu valné hromady. Se souhlasem valné hromady bude moci společník převést svůj podíl na jakoukoli třetí osobu.

Odběratel bude ručit za odvedení DPH

Podle místopředsedy Svazu podnikatelů a živnostníků Martina Macury čekají firmy zásadní změny také u DPH a daně z nemovitostí, dále v posuzování vedlejší činnosti pro osoby samostatně výdělečně činné a nová pravidla budou mít i zemědělci. Také se zkrátí náhrada mzdy na prvních 14 dnů nemoci, dnes je to 21 dnů.

Novinkou v roce 2014 se stane i to, že odběratel bude ručit za odvedení DPH, pokud zaplatil za služby či zboží bezhotovostně na jiný účet, než který bude mít dodavatel zveřejněný v registru plátců DPH a pokud zároveň úhrada přesáhne 700 tisíc Kč.

„Pokud tedy jste plátci DPH, překontrolujte si, jaké bankovní účty máte určeny ke zveřejnění, a pokud jste odběratelem, ověřte si, na jaký účet úhradu zasíláte,“ doplnil daňový poradce Petr Frisch ze společnosti Pro Factum Consulting.

Se statutáry se nový zákon o obchodních korporacích nemazlí