Zaujme Seznam divadlem na internetu?

Blog Richarda Guryči

Blog Richarda Guryči Zdroj: Strategie

Na českém trhu s audiovizuálním obsahem se objevil zajímavý počin, který nabízí možnost sledovat online, případně si stáhnout do počítače nebo si rovnou objednat DVD se záznamem některých inscenací českých divadel.

Do již existujícího projektu společnosti Sleduj divadlo se rozhodl investovat Seznam. Nová firma, v níž bude mít česká internetová jednička třicetiprocentní podíl, chystá zhruba do roka širší databázi záznamů divadelních představení. Změnit by se měl i vzhled stávajících stránek projektu, který v současné době nabízí pouze ochutnávku v podobě tří inscenací.

Ne že by to nebyl dobrý nápad. Možnost získat z pohodlí domova alespoň informaci o podobě té či oné divadelní inscenace mohou uvítat milovníci divadla, kteří by museli za vybraným představením cestovat třeba přes půl republiky. A atraktivní je i příslib záznamů inscenací, která už divadla v aktuální programové nabídce nemají.

Sledování divadla na monitoru počítače či televizní obrazovce ovšem plnohodnotný zážitek poskytnout nemůže, z podstaty věci prostě nemá šanci nahradit interakci herců a publika, kvůli které se do divadla chodí především. Zůstává tedy šance udělat si o jednotlivých inscenacích právě tu zmíněnou představu a buď se s takto zprostředkovaným diváckým zážitkem spokojit, nebo se jím nechat inspirovat k návštěvě reálného divadelního představení.

Nakonec tedy pravděpodobně půjde o peníze. Současné ceny na Sledujdivadlo.cz nabízejí online zhlédnutí za 79 korun, stažení za 150 korun a možnost zaslání DVD včetně bonusu v podobě tištěného programu k inscenaci od 250 korun. I když představuje základní cena za zhlédnutí zhruba třetinu nebo i čtvrtinu ceny za vstupenku na „živé“ divadelní představení, pořád je to celkem dost. Srovnání se nabízí například s distribučním kanálem pro dokumentární filmy na webu Dafilms.cz, kde lze celou řadu filmů streamovat za ceny od půl eura a kde jsou pravidelně k vidění zdarma i významná a na festivalech oceňovaná dokumentaristická díla.

Jde jistě o dost nesrovnatelné žánry, ale oba pokusy o alternativní distribuci audiovizuálního obsahu vyhledávaného velmi specifickou a pravděpodobně nijak velkou cílovou skupinou porovnávat lze. Záznamy divadelních představení byly dosud doménou České televize a popravdě spíše ukázkovým příkladem naplnění smyslu televize veřejné služby bez očekávání nějaké významné sledovanosti. Ve zdarma dostupném online archivu České televize je však nabídka záznamů divadelních představení omezená, protože zvláště u novějších inscenací nutně vzniká problém s autorskými právy. Nová distribuční platforma tedy skýtá šanci a snad i komerční potenciál také pro samotná divadla, pokud dokážou v tomto ohledu s autorskými právy pracovat.

Úspěšný pokus o zprostředkování divadla skrze záznam televizních kamer reprezentuje například britský projekt National Theatre Live. Ten však nabízí přímé přenosy divadelních představení na plátna vybraných kin (např. včetně pražského Aera). Láká ovšem často na anglické herecké hvězdy známé z filmů a seriálů a na internetových stránkách nabízí i atraktivní bonusy v podobě nejrůznějších „making of“ či „behind the scenes“. V principu však není vyloučená volba podobného přístupu i v Česku a možnost vtažení příznivců českého divadla doslova „za kulisy“ by mohla být právě tím, co by podobný projekt odlišilo od pouhé placené videotéky pro několik stovek nadšenců.

Richard Guryča je novinář a fotograf. Píše o životním stylu, bydlení, kultuře a komunikaci. Pracoval mimo jiné v deníku Dnes, v České televizi či v časopise 100+1 zahraničních zajímavostí. Se Strategií spolupracuje od roku 2014.

Chcete něco dodat? Souhlasíte, nebo jste proti? Reagujte prostřednictvím facebookových komentářů, které můžete psát přímo zde pod článkem.