Zemětřesení v ČT odnese večerníček

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: E15 Anna Vackova

TV: Hned poté, co se novopečený generál ČT Petr Dvořák oklepal z pravdivého nařčení, že se pár měsíců před revolucí stal komunistou, začal na Kavčích horách provádět změny. Šéf zpravodajství Roman Bradáč odešel sám, takže se do jeho funkce ihned nabízelo jméno Zdeňka Šámala.

Fridrich má větší vliv

Nezasahování do volby generálního ředitele se vyplatilo i Milanu Fridrichovi. Už nemusí vysvětlovat, co vlastně řídí, když je ředitelem „nových médií“. Povýšil na post šéfa programových okruhů, což je po generálním řediteli asi nejvlivnější funkce na Kavkách. Dvořák si vzpomněl i na své bývalé kolegy z Novy. Finančním ředitelem veřejnoprávní televize se stal bývalý výkonný ředitel TV Nova Milan Cimirot. Proti těmto televizním profesionálům asi nelze nic namítat. Dvořák si navíc postěžoval na kvalitu zpravodajství. Ani proti tomu nikdo (dokonce snad ani na Kavčích horách) nemůže protestovat.

Zpravodajství ČT jako by se ztratilo v kanálu ČT24, a kdo ho kontinuálně nesleduje celý den, ten se diví, co mu to vlastně ve večerních Událostech chtějí říct. Zajímavé zprávy končí po deseti minutách Událostí, pak už se jen „vyplňuje“, aby se do půl osmé „něco hrálo“. Nova stále umí zprávy dávkovat mnohem lépe. Moře práce nebude mít jen Zdeněk Šámal ve zpravodajství, ale také výše zmíněný Milan Fridrich. Jak už zmínil Petr Dvořák, bude opravdu nutné zbavit se šmíry, která si říká duo Pokondr. Obecně by se mělo přehodnotit, jaká vlastně patří do veřejnoprávního kanálu „zábava“. Tady by se opravdu stačilo trochu inspirovat BBC, která se pouští do odvážnějších projektů, než je usazení Karla Šípa do křesla a bezbřehé tlachání.

Večerníčkovo pá pá?

A co posun nebohého Večerníčku dál od zpráv? Mohou snad děti za to, že jsou nové pohádky vyráběné pro Českou televizi nablblé tak, že se na ně nemohou dívat ani ony ani dospělí? A neměla by být jednou z veřejnoprávních funkcí Česká televize také snaha, aby se před obrazovkou sešli děti a rodiče?