Ostře sledované laky aneb Jak vyhrát v soutěži Vodafone Nápad roku

Představitelé vítězné společnosti SprayVision

Představitelé vítězné společnosti SprayVision Zdroj: Honza Nechvile

Slavnostní večer Vodafone Nápad roku, který ovládla společnost SprayVision
Slavnostní večer Vodafone Nápad roku, který ovládla společnost SprayVision
Slavnostní večer Vodafone Nápad roku, který ovládla společnost SprayVision
Slavnostní večer Vodafone Nápad roku, který ovládla společnost SprayVision
Slavnostní večer Vodafone Nápad roku, který ovládla společnost SprayVision
17
Fotogalerie

Ostravská firma SprayVision, jejíž technologie během pouhých dvou let začaly používat největší světové firmy v oblasti barev a lakování, zvítězila ve třináctém ročníku soutěže pro mladé společnosti Vodafone Nápad roku. Prosadila se v konkurenci 171 týmů. V soutěži uspěly také české projekty z oblastí umělé inteligence, zdravotnictví, kyberbezpečnosti či videoher.

Technologie start-upu SprayVision mění zaběhlé postupy na lakovacích linkách, což se projevuje jednak úsporou lakovacích materiálů, jednak zvýšením kvality laku. Kvalita nanesených materiálů se totiž dosud měřila zpravidla jen v několika bodech. Řešení ostravské firmy, které kombinuje vlastní software a hardware, umožňuje měření po celé ploše.  Poskytuje tak mnohem podrobnější data o kvalitě a zvyšuje efektivitu lakování.

„V roce 2018 jsme s jednoduchým prototypem vyrazili na veletrh do Německa, abychom si ověřili, zda je o náš nápad zájem. Dnes jsou našimi klienty například automobilky, ale také největší výrobci barev a aplikátorů. Všichni nás letos nechali ve svých investičních plánech, i přesto, že museli škrtat,“ uvádí spoluzakladatel společnosti SprayVision Petr Jahn. 

Celkově druhé místo a navíc ocenění Huawei Startup roku si odnesl tým Live Penalty, který milovníkům fotbalu umožňuje prostřednictvím mobilní aplikace a speciálního robota v reálném čase kopat penalty proti skutečným profesionálním brankářům.

Bronzový tým Lemonero dokáže provozovatelům e-shopů rychle zajistit finance pro další růst – díky umělé inteligenci pracující přímo s daty e-shopu je vše schváleno on-line a okamžitě podle výsledků obchodu.

Zvláštní cenu Koop Inno získala společnost Resistant.AI nabízející sofistikované bezpečnostní řešení pro ochranu automatizovaných finančních procesů, například u bank.

Odborná porota vyzdvihla také dvojici zdravotnických start-upů HAIDi a S-Case, které se podělily o ocenění Profinit Technologický projekt roku a Ekonom Student podnikatel. Díky aplikaci HAIDi mohou nemocnice sledovat výskyt vážných infekcí, okamžitě na něj reagovat, a tak předcházet šíření nemoci. Přenosné chytré zařízení S-Case vybavené množstvím čidel zase umožňuje pokročilou diagnostiku přímo v terénu i bez přítomnosti zdravotnického personálu.

Soutěží Vodafone Nápad roku prošlo za třinácti let 1975 projektů, kterým se už podařilo získat investice v celkové výši čtvrt miliardy korun. Hlavními partnery akce jsou J&T Banka, Kooperativa a společnost Huawei, partnery pak společnosti Profinit, Microsoft, Peterka Partners, Stable.cz. Jako hlavní mediální partneři vystupují Hospodářské noviny, týdeník Ekonom, Český rozhlas Radiožurnál, CzechCrunch a společnost Monitora. Soutěž podporují také CzechInvest, IPR Praha, Startup Disrupt, a podnikatelský inkubátor VŠE xPORT.