Pětice rodících se profesí, která nejlépe vystihuje současné byznysové trendy

Trh metaversu měl už v roce 2021 hodnotu šedesát milionů dolarů.

Trh metaversu měl už v roce 2021 hodnotu šedesát milionů dolarů. Zdroj: Meta

Pracovnímu trhu bude bezpochyby nějakou dobu vládnout digitalizace. Přestože roboty a technologie jsou častými zdroji obav z celkového úbytku pracovních míst, z většiny ekonomických analýz vyplývá opak. Podle předpovědí Světového ekonomického fóra do roku 2025 vznikne 97 milionů nových pracovních příležitostí. Nebudou to jen technické profese, ale hlavně ty, které jsou „lépe přizpůsobeny nové dělbě práce mezi lidmi, stroji a algoritmy“.

Kurátor sbírky NFT umění

Trh s NFT v poslední době prudce vzrostl, přičemž v roce 2021 se prodalo digitální umělecké dílo za 69 milionů dolarů, více než 1,6 miliardy korun. Autor, který ještě do nedávné doby prodal nejdražší tisk svých digitálních prací za sto dolarů, se tak zařadil po bok nejdražších současných umělců.

Koncem loňského roku se v Praze dokonce otevřela první galerie s NFT uměním Crypto Portal, která nabídla k prodeji čtyřicet kurátorsky vybraných uměleckých kusů. Cílem je podle majitele galerie Jakuba Bechyně fyzicky propojit svět sběratelů a digitálních umělců.

„Technologie NFT vytváří nepřeberné množství příležitostí pro umělce i sběratele. Trh je ovšem přeplněn díly, která mají pochybnou hodnotu, a o to je důležitější schopnost se na trhu orientovat a posoudit kvalitu jednotlivých děl,“ říká Bechyně.

Manažer dálkově propojených týmů

Ze středně velkých českých firem jich téměř tři čtvrtiny využívají online komunikační platformy, zatímco velké podniky je používají téměř všechny, vyplývá ze statistik. Část firem se po zkušenostech s provozem během pandemie rozhodla pro přechod na trvalou vzdálenou práci, což také vyžaduje odlišný způsob koordinace týmů.

Součástí nového módu práce většiny společností jsou pravidelná setkávání a teambuildingy, které mají zabránit poklesu motivace zaměstnanců, mentoring online komunikace nebo zavádění efektivnějších procesů pro spolupráci. A právě této agendy se ujmou manažeři dálkově propojených týmů.

Manažer blockchainových projektů

Podle 55 procent lídrů na vysokých exekutivních pozicích patří technologie blockchainu mezi pět vrcholných strategických priorit firem, vyplývá ze zprávy. Celých 88 procent se dokonce domnívá, že se z technologie blockchainu časem stane zcela běžná firemní záležitost.

Odvětví si v poslední době začali všímat i čeští mainstreamoví hráči. Například vývojářská společnost Cleevio letos vybudovala samostatné oddělení zaměřené na blockchain, které během prvních tří měsíců působení získalo spolupráce za více než deset milionů korun.

„Soustředíme se na programování smart kontraktů, vyvíjíme také celé platformy, ať už webové, či mobilní. Propojujeme naše zkušenosti s tvorbou Web2, tedy standardních aplikací, a Web3, aplikací postavených na blockchainu, a díky tomu přicházíme na nové možnosti a řešení,“ shrnuje svou agendu vedoucí nově vzniklého blockchainového oddělení Ondřej Macháček.

Metaverse business developer

Trh metaverza měl už v roce 2021 hodnotu šedesát milionů dolarů. Podle finanční společnosti JP Morgan v následujících letech jeho hodnota vyroste na miliardu dolarů ročních tržeb a do roku 2026 bude průměrný uživatel technologií podle společnosti Gartner v trávit v metaverzu hodinu denně. Není divu, že ekonomický svět se na svůj virtuální protějšek dívá jako na zdroj velkých příležitostí.

Tvůrce startupů pro velké firmy Creative Docks letos spustil platformu Metaverse Business Starter, virtuální prostředí, kde testuje nové digitální projekty. „V metaprostředí právě stavíme virtuální pobočku banky nebo virtuální arénu pro pořádání e-sportových soutěží. Naší velkou ambicí je vybudovat první českou metaverzum komunitu,“ líčí metaverse business developer společnosti Petr Janoušek.

Koordinátor změn

Digitalizace, přechod na práci z domu, hybridní kancelář. Jedinou jistotou posledních několika let je žádná jistota a to se odráží i ve struktuře personálních potřeb firem. Někteří odborníci dokonce přisuzují Velkou rezignaci, tedy hromadný odchod pracovníků v amerických firmách, právě špatně zvládnutému řízení změn.

Právě koordinátor změn neboli change manager zavádí změny do praxe a zodpovídá za jejich úspěšnou realizaci. Jeho úkolem je minimalizovat rizika spojená s neúspěšnou změnou, udržet zapojení všech zainteresovaných stran po celou dobu přechodu a usnadnit zaměstnancům přechod na nové podmínky a pomoci jim přizpůsobit se změněné situaci.

Video placeholde
Co je metaverse? • Videohub