Počet výpovědí amerických zaměstnanců trhá rekordy. Může za to strach z nakažení

Mezi hlavní důvody opouštění práce uvádí odborná studie ztrátu pocitu ztotožnění se zaměstnavatelem a vyhoření v důsledku práce během pandemie.

Mezi hlavní důvody opouštění práce uvádí odborná studie ztrátu pocitu ztotožnění se zaměstnavatelem a vyhoření v důsledku práce během pandemie. Zdroj: ALEF NULA

Řadě pracovníků vadí i tlak firem na návrat do kanceláře.
2
Fotogalerie

Rekordní množství Američanů opustilo svou práci v průběhu srpna, vyplývá z čerstvých dat amerického statistického úřadu. Téměř tři procenta amerických zaměstnanců dala výpověď na konci léta. Celkový počet výpovědí se tak v srpnu zvýšil na 4,3 milionu, což je o 242 tisíc více než v červenci. Úroveň dobrovolných výpovědí vyšplhala na nové maximum 2,9 procenta.

 

Trend milionových výpovědí vstoupil do povědomí širší veřejnosti pod názvem Great Resignation čili Velká výpověď v půlce letošního roku. Nejsilněji se projevil mezi zaměstnanci středního věku, kteří pracují v technologických a pomáhajících oborech. 

Nově se do problémů dostala i další odvětví. Růst případů nakažení variantou delta přispěl k odchodu mnoha zaměstnanců ze sféry pohostinství, obchodu a vzdělávání, kteří často přicházejí do osobního kontaktu se zákazníky. „Zejména v maloobchodu odcházeli v srpnu zaměstnanci rekordním tempem, chtěli se totiž vyhnout možnému nakaženi,“ uvedl Robert Frick, podnikový ekonom z Navy Federal Credit Union.

Ze zářijové zprávy poradenské společnosti McKinsey vyplývá, že o odchodu přemýšlí každý druhý zaměstnanec. Navíc čtyřicet procent dotázaných je připraveno odejít, i když nemají nové pracovní místo. Mezi hlavní důvody uvádí studie ztrátu pocitu ztotožnění se zaměstnavatelem a vyhoření v důsledku práce během pandemie. „Spousta zaměstnanců je vyčerpána a mnozí navíc stále truchlí po blízkých, o které přišli během pandemie,“ podotýká zpráva.

Řadě pracovníků vadí i tlak firem na návrat do kanceláře. Největší zaměstnavatelé jako Google na něm trvají navzdory vysoké produktivitě práce z domova, kterou zaznamenali během pandemie. Velké technologické firmy sice dál umožňují dlouhodobou práci na dálku, avšak za nižší odměnu.

Jako vysvětlení mohutných vln výpovědí uvádějí odborníci i strukturální důvody. Řada zaměstnanců odložila zamýšlenou změnu pracovního místa na dobu, kdy bude trh práce předvídatelnější, domnívá se Ian Cook, autor rozsáhlé studie uveřejněné v Harvard Business Review.

„Dalším faktorem je určitě míra nezaměstnanosti, která v USA opět klesla na minimální úroveň, což podporuje ochotu riskovat odchody ze stávajících pozic,“ upozorňuje Michal Čermák z McKinsey.

Exodus zaměstnanců se netýká jen amerického trhu práce. Podle zprávy Microsoft Work Trend Index více než čtyřicet procent globální pracovní síly zvažuje, že letos opustí zaměstnavatele. 

VIDEO: Inflace roste nejvíce za 13 let

Video placeholde
• Videohub

Do Česka tento trend podle hlavního analytika LMC Tomáše Ervína Dombrovského zatím nedorazil. „Naopak, po poslední vlně covidu a poměrně striktním lockdownu z přelomu března a dubna se na jaře výrazně snížila ochota lidí měnit dobrovolně práci a to doznívá i nyní,“ říká odborník.

Svědčí o tom čísla ze Českého statistického úřadu. V srpnu podíl nezaměstnaných osob poklesl na 3,6 procenta, zatímco počet hlášených volných pracovních míst vzrostl. „Již od května máme rekordní čísla obsazených volných pozic. Počty zaslaných životopisů na obsazované pozice jsou ale nižší než v předcovidovém období a rostou jen velmi pozvolna,“ říká analytik.

Odborníci ovšem upozorňují, že se situace může rychle změnit. Podle aktuální studie Microsoftu mentální zahlcenost prací vnímají dvě třetiny Čechů a vyčerpaně se cítí více než polovina z nich. Možnému odchodu většího počtu lidí ze zaměstnání nahrává i nízká nezaměstnanost v Česku.

„Trend častějších výpovědí by se mohl projevit zvláště v žádaných technických a kreativních profesích, kde probíhá boj o každého člověka,“ domnívá se Čermák.

Měřítka amerického Velkého exodu však podle názoru analytiků český pracovní trh nedosáhne. „Češi se bezpochyby postupně znovu rozhýbou ke změnám, ale potrvá to nejspíše ještě nějaký čas a bude to pravděpodobně mít menší rozsah,“ myslí si Dombrovský.