PMI: Eurozóně se daří. Kvartální HDP by mohl vyskočit o půl procenta

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: CTK

Ekonomikám zemí eurozóny se daří již osm měsíců v řadě zlepšovat svoje výkony. Tvrdí to alespoň souhrnný Index nákupních manažerů PMI, který se v únoru podle dat společnosti Markit zastavil na hodnotě 53,3 bodu. Oproti lednu tak vzrostl o čtyři desetiny bodu.

„Eurozóna by se v prvním čtvrtletí mohla dočkat 0,4 až 0,5procentního růstu HDP, což by byl nejlepší výkon za poslední tři roky,“ dodal k výsledkům analýzy hlavní ekonom Markit Chris Williamson. Podle něj je možné najít dobré zprávy také ve vývoji celkové zaměstnanosti, která se za poslední období mírně zvýšila, což prý naznačuje obnovující se důvěru podniků v udržitelnost svého byznysu.

Evropské firmy podle celkového PMI těžily z velmi rychle a po sedm měsíců v řadě rostoucího objemu nových zakázek, nicméně nedokázaly vytvořit dostatek nových pracovních míst. Hlavním důvodem k tomuto chování byla podle reakcí firem snaha o udržení konkurenceschopnosti na trhu.

PMI únor 2014PMI únor 2014 | MarkitVývoj indexu

Index aktivity v sektoru služeb se v Eurozóně vyšplhal na 32měsíční maximum 52,6 bodu. Na jeho růstu se podílely všechny členské státy EMU, nicméně těžiště růstu pocházelo z Německa. To zaznamenalo nejvyšší růst indexu ze všech evropských zemí až na hodnotu 56,4 bodu, meziměsíčně o 0,9 bodu vyšší. „Šlo o rekordní skokový nárůst od ledna 2011,“ poznamenali analytici Markit.

Německu se opět daří, Francie má problémy

Německým firmám se v únoru dařilo jak v sektoru výroby, tak služeb, rovněž v tamní ekonomice vznikl významný počet pracovních míst. „Únorový index potvrdil dobrou kondici Německých firem, výroba byla hnacím zdrojem růstu, sektor služeb ji solidně podpořil. Německo podle všeho dokáže solidně navázat na svůj ekonomický růst v předešlém čtvrtletí (+0,4 % HDP),“ uvedl ekonom Markit Oliver Kolodseike.

Jediným státem, který zaznamenal zastavení růstu aktivity, byla Francie. V tamní ekonomice opět klesl objem nových objednávek, přičemž za poslední dva roky zaznamenal zvýšení pouze jedinkrát. Podle analytiků se jedná o důsledek tamní slabé domácí poptávky.

„Rozdíly mezi jednotlivými státy jsou stále hlavním rizikem pro celkové zotavení Evropské ekonomiky, nejmarkantněji je to vidět na enormním rozdílu ve výkonnosti Francie a Německa. Možná nejlepší zprávy nicméně přišly ze Španělska, které zaznamenalo nejlepší kvartální vývoj za posledních sedm let,“ dodal Williamson.