Polsko zdvojnásobilo růst, ekonomiku rozhýbaly investice i spotřeba

Polská ekonomika loni zrychlila tempo růstu. Hrubý domácí produkt se zvýšil o 3,3 procenta z předloňských 1,7 procenta, odhadl v předběžných údajích polský statistický úřad. Ekonomiku podpořily vyšší výdaje spotřebitelů a nárůst investic. Údaje zveřejnila také Velká Británie, které se také dařilo. Dosáhla nejvyššího růstu za sedm let ve výší 2,6 procenta. Pomohl ji hlavně nárůst počtu obyvatel.

Domácí poptávka v Polsku loni stoupla o 4,6 procenta. V předloňském roce činil její růst pouhých 0,2 procenta. Fixní investice, mezi které patří třeba investice do zařízení a staveb, se loni zvýšily o více než devět procent po nárůstu o 0,9 procenta v předešlém roce. Zvýšila se i spotřeba polských domácností, která byla oproti předešlému roku vyšší o tři procenta.

Polsko je jedinou zemí Evropské unie, která se za finanční krize vyhnula recesi a zažívá nepřetržitý ekonomický růst už více než 20 let. Pokud se dnešní odhady potvrdí, bylo by loňské tempo růstu nejrychlejší od roku 2011.

Pro srovnání, britská ekonomika podle souběžně zveřejněného odhadu loni stoupla o 2,6 procenta. Česká republika rostla o 2,3 procenta, tvrdí odhad České bankovní asociace.

Britská ekonomika vyslala smíšený vzkaz

Hrubý domácí produkt se v Británii loni zvýšil o 2,6 procenta oproti růstu o 1,7 v předešlém roce. V posledních třech loňských měsících ale růst nečekaně zpomalil, vyplývá to z předběžných údajů britského statistického úřadu (ONS).

Ve čtvrtém čtvrtletí minulého roku stoupl britský HDP o 0,5 procenta. Zpomalil tak tempo růstu z 0,7 procenta ve třetím kvartálu. Zůstal přitom za odhady analytiků, kteří počítali se zvýšením HDP o 0,6 procenta.

Britové, kteří se za 100 dní chystají k volbám, tak z domácí ekonomiky dostali smíšený vzkaz. Podle hlavního ekonomika ONS Joea Gricea je ale ještě příliš brzy na to říci, zda bude toto zpomalení pokračovat dál. „Dominantní sektor služeb má nadále vzestupný trend, zatímco pokles nastal v odvětvích, jako je stavebnictví, důlní průmysl a dodávky energií, což může být nevyzpytatelné,“ sdělil podle agentury Reuters.

Britská ekonomika je v současnosti o 3,4 procenta větší, než byl její vrchol před začátkem finanční krize. Napomohl tomu především nárůst počtu obyvatel. Při přepočtu ekonomického výkonu na obyvatele zůstává produkce nadále pod úrovní z doby před krizí, podotkla agentura Reuters. Mezinárodní měnový fond předpokládá, že britská ekonomika v tomto roce stoupne o 2,7 procenta.