Babiš míří do lesů. Soud povolil reorganizaci Less & Forest

Bývalá jednička mezi soukromými lesnickými firmami odvrátila hrozbu konkurzu, čeká ji ale změna majitele. Soud se dnes totiž přiklonil na stranu věřitelů a povolil firmě reorganizaci podle plánu, který soudu a věřitelům Mičánek předložil. To mimo jiné znamená, že lesnický byznys Less & Forest bude převeden do takzvaného Nového Forestu, který posléze bude odkoupen Agrofertem Andreje Babiše za 112 milionů korun.

Babiš již dříve zvítězil v poptávkovém řízení vypsaném Mičánkem v době úpadku. Ke koupi Nového Forestu získal i souhlas antimonopolního úřadu a může tak posílit svůj lesnický byznys, do kterého vstoupil v roce 2011 a je zatím ztrátový.

O reorganizačním plánu hlasovali věřitelé již ve čtvrtek. Většina nezajištěných věřitelů byla sice pro, ale jejich celková výše pohledávek dosáhla pouze 40 procent ze všech, zatímco zákon vyžaduje nejméně polovinu. Pokud by ale soud sečetl výši pohledávek pouze těch věřitelů, kteří se schůze zúčastnili osobně, pak by tuto hranici překonali. Soud se tak přiklonil ke druhé variantě. Pokud by soud reorganizační plán neschválil, znamenalo by to konkurz Less&Forest a jeho méně výhodný rozprodej po částech.

Spořitelna se zdržela hlasování

Proti reorganizačnímu plánu hlasoval jeden z velkých věřitelů, Lesy ČR, hlasování se pak zdržela Česká spořitelna; důvodem byly pochybnosti o plánu a vyšším uspokojení věřitelů než při variantě konkurz. „Lesy ČR se musí s rozhodnutím soudu nejprve detailně seznámit, teprve poté bude možné zaujmout stanovisko v záležitosti případného dalšího postupu,“ uvedl mluvčí státní firmy Zbyněk Boublík. Spořitelna se odvolávat nebude určitě. „Vůči dnešnímu rozhodnutí soudu se odvolávat nebudeme, tuto možnost mají jen věřitelé, kteří hlasovali proti reorganizačnímu plánu,“ řekl Jan Holinka z tiskového oddělení spořitelny.

Less & Forest byl největším hráčem mezi soukromými lesnickými firmami a společností, která měla největším partnerem státních Lesů ČR v jejich miliardových zakázkách na těžební a pěstební práce. Loni v říjnu se ale dostala do insolvence a posléze úpadku, a to kvůli nesplaceným bankovním úvěrům a dalším pohledávkám v řádu miliard.

Starý a nový Forest

Firma se nyní rozdělí na dvě – na „starý“ a Nový Forest. Do nové společnosti přejde lesnický byznys původní společnosti a další cenná aktiva. Nový Forest pak může dál pokračovat v činnosti ve skupině Agrofert a jejích dalších lesnických firem jako dosud, byť v menší míře než před vyhlášením úpadku. Například počet zaměstnanců původního Less&Forest během roku od zahájení insolvenčního řízení klesl z více než šesti set na 330.

Věřitelé budou vyplaceni nejen z částky zaplacené Agrofertem, ale i dalších zdrojů, například pohledávek Less&Forest, které na Agrofert nepřejdou, z prodeje zbytného majetku původní firmy či případných soudních sporů. Průměrná míra uspokojení zajištěných věřitelů se rovná přibližně 33 procentům, míra uspokojení většiny nezajištěných věřitelů bude v rozpětí 8,96 do 12,44 procenta, zatímco v případě konkurzu by to podle znaleckého posudku bylo jen 8,81 procenta a možná ještě méně.