Babišova krokodýlí farma vymáhá slovenský dluh

Agrofert se po převzetí farmy v Jevišovicích rozhodl velké části krokodýlů zbavit. Nyní jich chová 42 jako atrakci pro turisty

Agrofert se po převzetí farmy v Jevišovicích rozhodl velké části krokodýlů zbavit. Nyní jich chová 42 jako atrakci pro turisty Zdroj: ctk

Společnost Agro Jevišovice ze skupiny Agrofert ministra financí Andreje Babiše podala návrh na konkurz slovenské společnosti Agrodružstvo Jevišovice Slovakia. Babišovo jevišovické zemědělské družstvo, které proslulo zejména chovem krokodýlů, hodlá prostřednictvím insolvenčního návrhu získat pohledávku v řádu milionů korun, kterou vůči slovenskému subjektu má.

Jak uvedl mluvčí Agrofertu Karel Hanzelka, stejnojmenné družstvo ze Slovenska je jen pozůstatkem starších majetkových vztahů. Dnes jsou české Agro Jevišovice a slovenské Agrodružstvo Jevišovice Slovakia subjekty bez jakéhokoli spojení. „Se slovenskou jmenovkyní nemáme majetkově nic společného. Dřívější majitel obou firem, Bohumír Rada, slovenské agrodružstvo přivedl do insolvenční situace a my nyní musíme řešit naše pohledávky,“ řekl mluvčí.

Česká Agro Jevišovice patří společnosti Navos z portfolia Agrofertu od loňského dubna. Předtím firmu ovládal právě Bohumír Rada, který nyní vlastní slovenské Agrodružstvo Jevišovice. Podnikatel měl v minulosti poskytovat služby a materiál českého subjektu své slovenské firmě. A právě miliony korun za tyto manipulace s majetkem nyní Agrofert vymáhá. „Výši pohledávky nechceme zveřejňovat,“ uvedl k dluhu Karel Hanzelka.

Farma dluží na všech stranách

Agrodružstvo Jevišovice Slovakia dluží na více stranách. Přes 2,7 milionu korun má zaplatit sociální pojišťovně, pojišťovně Union a Všeobecné zdravotní pojišťovně. Téměř 25 milionů pak vymáhá finanční správa. Podnikatel Bohumír Rada v Jevišovicích choval krokodýly, jejichž maso patří v některých luxusních restauracích mezi delikatesy. Chtěl se dostat až k počtu osmi set kusů. Problémem bylo, že na porážku zvířat, které choval, nezískal povolení. Česká legislativa totiž něco podobného neznala.

Farma se kvůli těmto problémům zadlužila a hledala nového majitele. Stal se jím Agrofert Andreje Babiše. Pro něj byl neobvyklý chov nechtěným a hlavně nerentabilním dědictvím. „Krokodýlům bylo třeba topit, svítit a krmit je. Náklady na chov šly do milionů,“ řekl Hanzelka.

Proto se Agrofert rozhodl exotická zvířata postupně porazit. Na smrt šlo 158 krokodýlů. Jejich maso se však kvůli vysoké ceně a malým možnostem odbytu nepodařilo prodat, a tak skončilo v kafilerii. Přežilo jen 42 kusů, které na farmě zůstaly jako atrakce pro turisty.